САЩ отварят отново имиграционната си служба в Куба

САЩ
11:05 - 18 Август 2023
1632
САЩ отварят отново имиграционната си служба в Куба

Вашингтон обяви вчера, че отново отваря имиграционната си служба в Куба след като повече от четири години тя беше затворена, като увери, че това ще направи възможно обработването на документите на семействата на кубинци, които вече са се установили в САЩ, предадоха Франс прес и ДПА.

Базираният в Хавана офис ще провежда интервюта, ще събира биометрични данни и ще обработва молби за имиграция в САЩ, се казва в изявление на американското министерство на вътрешната сигурност.

„Администрацията предприема стъпки за намаляване на незаконните влизания (в САЩ), за предотвратяване на дейността на организации за контрабанда и за рационализиране на законния достъп до хуманитарна помощ“, каза министър Алехандро Майоркас, който оглавява ведомството.

„Подобно на членовете на моето семейство, избягали от острова преди почти 63 години, след превземането на властта от комунистите, кубинците заслужават възможността да следват законни пътища към нов живот в Съединените щати“, каза Майоркас.

Имиграционната служба беше затворена през декември 2018 г. след промяна на курса в американската политика към Куба и в отговор на мистериозния „Хавански синдром“ – все още необяснени медицински състояния, които засегнаха десетки американски дипломати или служители в посолства не само в кубинската столица.

За да се бори с нелегалната имиграция, особено през границата си с Мексико, през януари Вашингтон стартира програма за приемане на до 30 000 мигранти месечно от Никарагуа, Венецуела, Куба и Хаити.