САЩ подготвят план за евакуация на гражданите си от Тайван

САЩ
16:47 - 12 Юни 2023
1821
САЩ подготвят план за евакуация на гражданите си от Тайван

Съединените щати подготвят план за евакуация на своите граждани в Тайван, съобщава в. "Месинджър", позовавайки се на трима души, запознати с въпроса.

Мерките се разработват от шест месеца, но са засилени през последните два.

Един от източниците уточни, че плановете са били ускорени поради нарастващото напрежение между Китай и САЩ.

"Няма нещо, което не бихте прочели в новините. Трупане на сили. Китай привежда политиката си в съответствие с Русия по отношение на Украйна", подчерта той.

Китайски кораби и самолети редовно извършваха патрули във водите и въздушното пространство близо до Тайван на фона на напрежението в Тайванския проток, което ескалира, след като бившият председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети Тайпе в началото на август миналата година.

Китай разкритикува посещението на високо ниво като провокация и го определи за намеса във вътрешните му работи и подкрепа за тайванските сепаратисти.

Тайван живее под постоянна заплаха от инвазия от страна на Китай, който претендира, че демократично управляваният остров е част от неговата територия и трябва да бъде превзет - със сила, ако е необходимо.

През 2005 г. Пекин прие закон, даващ на страната правно основание за военни действия срещу острова, ако той се отцепи или възнамерява да го направи.

Тайван обаче отхвърля претенциите на Китай и подчертава, че само жителите на острова могат да решават бъдещето си.