САЩ праща противокорабни ракети на Украйна

Украйна
11:47 - 20 Май 2022
3714
САЩ праща противокорабни ракети на Украйна

САЩ работи по предоставяне на модерни противокорабни ракети за Украйна, за да помогнат в преодоляването на морската блокада на Русия. Това съобщава Ройтерс, позовавайки се на американски официални лица.

Източниците на агенцията казват, че Вашингтон е на път да изпрати два типа мощни противокорабни ракети – Harpoon и Naval Strike Missile. Те ще бъдат предоставени или директно от Щатите, или чрез трансфер от европейски партньор на САЩ, който разполага със същите ракети.

Harpoon е предназначена за всякакви метеорологични условия. Два от подмоделите ѝ са крилати ракети. Обикновеният Harpoon използва активен радар за насочване и лети точно над водата, за да избегне защитата на врага. Ракетата може да се изстрелва от самолети, кораби, подводници или батареи за брегова отбрана. Максималният ѝ обсег е около 300 км.

Naval Strike Missile може да бъде изстрелвана от различни платформи срещу различни цели в морето и на сушата. Конструкцията на планера и високото съотношение между тяга и тегло осигуряват на NSM изключително добра маневреност, с която преодолява противовъздушната отбрана на врага. Автономното разпознаване на целта (ATR) на търсещото устройство гарантира, че правилната цел ще бъде открита, разпозната и поразена, в морето или на сушата. Обсегът ѝ е 250 км.

През април Володимир Зеленски призова Португалия да изпрати на украинската армия ракети Харпун, които са с обсег от почти 300 км. Киев обаче е изправен пред няколко пречки, които не позволяват да ги получи – сред тях е ограничената наличност на платформи за изстрелване на ракетите от брега.

Около 20 плавателни съдове на руските военноморски сили, включително подводници, се намират в „оперативната зона“ в Черно море, проред британското Министерство на отбраната. Брайън Кларк, експерт по военноморските въпроси в института "Хъдсън", казва, че между 12 и 24 противокорабни ракети като Харпун с обсег над 100 км биха били достатъчни, за да застрашат руските кораби и да убедят Москва да вдигне блокадата.

Кремъл вече претърпя тежки поражения по флота си, след като флагманът в Черно море – крайцерът „Москва“ – потъна след удар от украински ракети „Нептун“. Русия твърди, че инцидентът с кораба се дължи на пожар вследствие на неизгасена цигара.