САЩ пращат на Киев общо 8 системи за ПВО

Украйна
14:22 - 01 Ноември 2022
1944
САЩ пращат на Киев общо 8 системи за ПВО

Украйна ще получи от САЩ общо 8 системи за противовъздушна отбрана NASAMS. Това съобщи Министерството на отбраната във Вашингтон в официалния си сайт.

От Пентагона обявяват на 31 октомври, че в „близко бъдеще“ защитаващата се от Русия страна ще разполага с две модерни системи за ПВО. Според министъра на отбраната Лойд Остин те могат да се очакват в началото на ноември. Други 6 броя NASAMS ще бъдат доставени на Киев на по-късен етап, което е потвърждение за ангажимента, поет от Щатите и оповестяван публично в последните седмици.

Съобщава се, че няколко държави са обещали на Украйна боеприпаси за NASAMS, а САЩ ще насърчават партньорите си да предоставят още. Освен това се припомня последния пакет военна помощ от Пентагона за украинците на стойност 275 млн. долара, отпусната в петък. Тя включва различни боеприпаси, включително за HIMARS.

Освен това Вашингтон ще прехвърли на Киев системи VAMPIRE, произведени от L3Harris, за борба с дронове. САЩ ще пратят на Украйна и радарни системи.

Системите за ПВО NASAMS са разработени от Raytheon Technologies. Те са с малък обсег и могат да свалят всичко от безпилотни самолети до балистични ракети и изтребители, по думите на изпълнителния директор на отбранителния конгломерат Грег Хейс.