САЩ пращат снаряди в Украйна от складове в Израел

Артилерията е в основата на огневата мощ на сухопътните сили на Украйна и Русия

Украйна
17:48 - 18 Януари 2023
1507
САЩ пращат снаряди в Украйна от складове в Израел

Пентагонът използва огромните, но малко известни запаси от американски оръжия на Израел, за да посрещне острата нужда на Украйна от артилерийски снаряди. Това съобщиха американски и израелски служители, цитирани от вестник Ню Йорк таймс.

Тези оръжия и боеприпаси се съхраняват в Израел, за да може Пентагонът да ги използва в конфликти в Близкия изток. Съединените щати също позволяват на Израел да използва тези запаси в случай на спешност.

Украинският конфликт се превърна в артилерийска война на изтощение, като и двете страни изстрелват хиляди снаряди на ден. Киев вече изчерпа боеприпасите от съветската ера и до голяма степен премина към артилерийски оръдия и снаряди, предадени му от Съединените щати и други западни съюзници.

Артилерията е в основата на огневата мощ на сухопътните сили на Украйна и Русия. Резултатът от конфликта може да зависи от това коя страна първа ще свърши боеприпасите, казват анализатори. Тъй като запасите в Съединените щати постепенно "пресъхват", а американските производители на оръжия все още не могат да се справят с темпото на боевете в Украйна, Пентагонът се обърна към два алтернативни източника на боеприпаси, за да се справи с недостига: единият е в Южна Корея, а другият в Израел.

Решението да се изпратят стотици хиляди артилерийски снаряди от складове в тези страни в подкрепа на въоръжените сили на Украйна е показателно за ограничения капацитет на индустриалната база на САЩ и дипломатичната чувствителност на двама ключови съюзници на Вашингтон, които преди това публично обещаха да не изпращат смъртоносни оръжия на Киев.

Израел многократно е отказвал да изпрати оръжия на Украйна от страх да не навреди на отношенията си с Москва. Първоначално той изрази опасения, че изпращането на боеприпаси, съхранявани в израелски складове, в Украйна може да създаде впечатление за участието му във въоръжението на тази страна. Около половината от 300 000 снаряда, предназначени за Киев, вече са изпратени в Европа за по-нататъшна доставка през Полша, според израелски и американски служители.

Докато министерства на отбраната и военни служители от десетки страни, включително страни от НАТО, се подготвят да се срещнат във военновъздушната база Рамщайн в Германия в петък, за да обсъдят изпращането на още танкове и други оръжия в Украйна, американски служители се борят да съберат достатъчно количество снаряди, така че Киев да няма недостиг, включително и по време на предстоящата пролетна офанзива.

"Тъй като фронтовите линии вече са повече или по-малко неподвижни, артилерията се превърна в най-важното бойно оръжие", каза Марк Ф. Кансиан, бивш оръжеен стратег на Белия дом, в ново проучване за Центъра за стратегически и международни изследвания, където той заема длъжността старши консултант.

Друг анализ, публикуван през декември от Института за външнополитически изследвания, казва, че ако Украйна продължи да получава стабилни доставки на боеприпаси, особено за артилерия, както и резервни части, тя ще има добри шансове да си върне още повече територия, заета от Русия.

"Въпросът е дали това предимство ще бъде достатъчно за украинските сили да си върнат територията от окопалите се руски сили", пишат военните анализатори Роб Лий и Майкъл Кофман.

Осигуряването на украинската армия с достатъчно артилерийски снаряди е част от по-големи съюзнически усилия, водени от Америка, за увеличаване на общата бойна сила на Киев. Други мерки включват изпращане на високоточни оръжия с голям обсег, западни танкове и бронирани машини и провеждане на комбинирани оръжейни обучения.

Към днешна дата Съединените щати са изпратили или са обещали да изпратят малко над един милион 155 мм снаряди на Украйна. Голяма част от тях, макар и по-малко от половината, идват от складове в Израел и Южна Корея, според високопоставен американски служител, пожелал анонимност.

Други западни страни, включително Германия, Канада, Естония и Италия, също изпращат 155 мм снаряди в Украйна.

Украинската армия използва около 90 000 артилерийски снаряда на месец, около два пъти повече от производството на Съединените щати и Европа взети заедно, според американски и западни служители. Останалите трябва да идват от други източници, включително съществуващи запаси и търговски продажби.

Както каза Кофман в интервю, ако украинската армия не коригира бойната си тактика, за по-нататъшните й настъпления може да се нуждае от много повече артилерийски снаряди.

"Засега Съединените щати компенсират тази разлика със съществуващите резерви, но това едва ли ще продължи дълго", продължи Кофман, директор на секцията за руските изследвания в института CNA в Арлингтън. "Това означава, че Съединените щати поемат рискове в други региони." .

Представители на Пентагона казват, че са длъжни да гарантират, че докато въоръжават Украйна, американските запаси няма да паднат до опасно ниски нива. Според двама високопоставени израелски служители Съединените щати са обещали на Израел, че ще презаредят складовете си в страната и незабавно ще изпратят допълнителни боеприпаси в случай на спешност.

"Ние сме уверени, че ще продължим да можем да помагаме на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", каза говорителят на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър миналата седмица. защита на собствената ни страна.