САЩ призоваха Русия да бъде обявена за държава спонсор на тероризма

Мария Захарова определи тези инициативи като "мярка с идиотски характер"

Русия
14:40 - 28 Юли 2022
4062
САЩ призоваха Русия да бъде обявена за държава спонсор на тероризма

Сенатът на САЩ прие резолюция, с която призовава Държавния департамент да признае Русия за държава спонсор на тероризма. Съответният документ е публикуван на уебсайта на Конгреса на САЩ.

В него като причина за решението се посочват събитията в Чечения, Грузия, Сирия и Украйна.

Киев призова Вашингтон да включи Русия в списъка. Подобни предложения бяха изказани и от редица членове на Конгреса. По-рано говорителката на руското външно министерство Мария Захарова определи тези инициативи като "мярка с идиотски характер" и предупреди, че подобни стъпки на САЩ няма да останат без отговор от страна на Русия.

Списъкът на спонсорите на тероризма може да включва държави, които според Вашингтон "многократно са подкрепяли актове на международен тероризъм". Администрацията на САЩ разполага с широки правомощия да налага санкции срещу лицата, включени в списъка. Министерството на финансите на САЩ може да предприеме действия срещу тези юридически и физически лица, както и срещу страни, които търгуват с държави от списъка. Включването на дадена държава в списъка може да има значителни последици по отношение на налагането на допълнителни ограничителни мерки.

От 1979 г. насам администрацията на САЩ е добавила само няколко държави в списъка си и това са били "държави парии, в които интересите на САЩ са ограничени", обясни по-рано „Уошингтън поуст”. В списъка фигурират Иран, КНДР, Куба, както и Сирия.