САЩ продават на Тайван военно оборудване за 100 млн.

От своя страна тайванското външно министерство заяви, че "силно приветства" решението

САЩ
11:23 - 08 Февруари 2022
1349
САЩ продават на Тайван военно оборудване за 100 млн.

Съединените щати одобриха възможна продажба на оборудване за 100 милиона долара на Тайван за "поддръжка и подобряване" на неговата система за противоракетна отбрана "Пейтриът". Това обяви Пентагонът, цитиран от "Ройтерс", с което си навлече гнева на Пекин.

Китай, който смята за своя територия самоуправляващия се Тайван, твърдо се противопоставя на продажбите на оръжие от САЩ, което засилва съществуващото напрежение между Вашингтон и Пекин.

В изявление на Агенцията на Департамента по отбрана на САЩ за сътрудничество в областта на сигурността (DSCA) се посочва, че е предоставила необходимата сертификация, уведомяваща Конгреса след одобрението на Държавния департамент за продажбата, която е била поискана от фактическото посолство на Тайван във Вашингтон.

Надстройките на системата за противовъздушна отбрана "Пейтриът" "ще помогнат за подобряване на сигурността и ще спомогнат за поддържането на политическа стабилност, военния баланс и напредъка в региона, заявяват от DSCA.

Предложената продажба обслужва национални, икономически интереси на САЩ и такива по отношение на сигурността, като подкрепя продължаващите усилия на Тайван за модернизиране на въоръжените сили и за поддържане на надеждна отбранителна способност, допълват от агенцията.

Основните изпълнители ще бъдат "Рейтеън Технолоджис" и "Локхийд Мартин".

От своя страна тайванското външно министерство заяви, че "силно приветства" решението.

Предвид продължаващата военна експанзия и провокативни действия от страна на Китай страната ни ще поддържа националната си сигурност със солидна отбрана и ще продължи да задълбочава близкото партньорство за сигурност между Тайван и Съединените щати, изтъкват от ведомството.

Тайван се очерта като ключов фактор в обтегнатите отношения между Китай и САЩ, най-важният международен поддръжник и доставчик на оръжия на острова въпреки липсата на официални дипломатически отношения.

Тайван настоява, че е независима държава и се зарича да защитава своята свобода и демокрация. Китай редовно определя острова като най-чувствителния въпрос в своите отношения със САЩ.

Въпреки че САЩ признават само единен Китай, те са задължени по закон да предоставят на Тайван средства за защита и отдавна следват политика на "стратегическа неопределеност" относно това дали ще се намесят военно, за да защитят Тайван в случай на китайско нападение.