САЩ разположиха военни кораби и самолетоносач край Тайван

Това става на фона на очакваното посещение на Нанси Пелоси в Тайпе

САЩ
14:08 - 02 Август 2022
2619
САЩ разположиха военни кораби и самолетоносач край Тайван

Нанси Пелоси, председателката на Камарата на представителите на САЩ, се готви да посети Тайван въпреки предупрежденията на Китай да не го прави. В същото време четири американски бойни кораба, включително самолетоносач, са разположени източно от Тайван като част от "рутинно" предислоциране, предаде Ройтерс.

Самолетоносачът "Роналд Рейгън" понастоящем се намира във Филипинско море, източно от Тайван и  Филипините и южно от Япония, потвърди днес представител на флота на САЩ. "Роналд Рейгън" е придружаван от въоръжения с крилати ракети крайцер "Антиетам" и разрушителя "Хигинс", каза представителят, пожелал да остане анонимен.

Военни самолети на Китай прелитат тази сутрин близо да въздушната граница над Тайванския проток преди очакваното по-късно през деня пристигане в Тайпе на Нанси Пелоси, председател на Камарата на представителите на САЩ, предаде Ройтерс.

Освен прелитането на китайски бойни самолети над разделителната линия над протока там от вчера се намират и китайски военни кораби, каза източник на Ройтерс. Той окачестви тези необичайни действия на Пекин като "много провокативни". По думите му тази сутрин китайски самолет на няколко пъти тактически "докосвал" неофициалната граница над Тайванския проток, но се връщал обратно. В това време наблизо летели в готовност тайвански самолети, но нито един самолет не е прекосявал разделителната линия, уточни източникът на Ройтерс.

В разпространено днес изявление министерството на отбраната в Тайпе заявява, че  контролира изцяло военната обстановка около Тайван и ще предприеме адекватни действия в отговор на "заплахите от врага". От министерствата на отбраната и на външните работи в Пекин не отговориха на заявката за коментар, посочи Ройтерс.

По думите му амфибийният нападателен кораб "Триполи" също е в региона като част от предислокация, започнала през май.

Отдавнашният критик на Китай Нанси Пелоси се очаква да пристигне днес в Тайван.