САЩ: Русия е способна на нови мащабни атаки

Украйна
12:45 - 31 Декември 2023
2987
САЩ: Русия е способна на нови мащабни атаки

Русия може да предприеме нови мащабни въздушни нападения срещу Украйна като това, при което в петък загинаха десетки цивилни и което бе най-големият обстрел с ракети и дронове от началото на войната, твърдят военни наблюдатели в САЩ, цитирани от ДПА.

"Русия ще продължи да нанася мащабни удари срещу Украйна в опит да влоши украинския боен дух и способността на Киев да поддържа военните си усилия срещу Русия", се казва в ежедневния бюлетин на американския Институт за изследване на войната.

Наблюдателите обаче отбелязват, че след продължаващата почти две години война резервите и производствените мощности на Русия показват, че тя едва ли ще бъде в състояние да извършва редовно мащабни ракетни удари, но ще може да го прави по-последователно с дронове.

В най-тежката атака до момента от началото на войната руските военни изстреляха вчера близо 160 ракети, крилати ракети и дронове от различен тип по градове и инфраструктура в цяла Украйна според официални представители на Киев.

В няколко региона на Украйна загинаха близо 40 цивилни и около 160 души бяха ранени малко преди новогодишните празници в резултат на ударите, което украинското ръководство определи като тероризъм, насочен срещу цивилното население.

Според анализа на Института за изследване на войната руснаците са експериментирали в продължение на месеци с различни комбинации от дронове и ракети, за да установят слабите места в украинската система за противовъздушна отбрана.

Украйна отново съобщи за руски нападения с дронове в нощта на петък срещу събота. По данни на военните три дрона са били прехванати в Херсонска и Николаевска област.
Украинската противовъздушна отбрана е успяла да свали пет от общо 10 руски дрона на територията на страната, съобщиха официални представители.