САЩ с нова военна помощ за Украйна

Украйна
11:28 - 20 Юли 2023
1516
САЩ с нова военна помощ за Украйна

До няколко дни САЩ ще обявят допълнителен пакет от 400 млн. долара за Украйна, пише СиЕнЕн. Той ще включва боеприпаси за системите за противовъздушна отбрана NASAMS, ракети за системите Patriot и HIMARS.

В него ще има още артилерийски снаряди, противотанкови системи Javelin и TOW.

Новината идва, след като Вашингтон вече обяви официално пакет на стойност 1,3 милиарда долара за Киев, в който има мощни ПВО системи.

СиЕнЕн цитира две официални лица от САЩ, които уточняват, че артилерийските боеприпаси са в ограничено количество и ако украинската контраофанзива продължи по-дълго от очакваното, складовете ще се изпразнят.

Отбелязва се също така, че в новата помощ няма да попадат противоречивите касетъчни боеприпаси, които Щатите за първи път дадоха на Киев по-рано този месец.

Решението на Вашингтон да изпрати касетъчни бомби на Киев, беше спорно и критикувано от правозащитни групи. Оръжията са особено опасни за цивилни и невоенни лица, когато се изстрелват в близост до населени места, тъй като разпръскват взривния материал - така наречените "бомбички", на големи площи. Тези, които не се взривят, могат да го сторят години по-късно, като представляват дългосрочен риск за всеки, който се сблъска с тях, подобно на противопехотните мини.