САЩ с още 200 млн. долара помощ за Венецуела

На 3 май беше извършен опит за морски десант-инвазия в страната

Свят
11:08 - 21 Май 2020
1362
САЩ с още 200 млн. долара помощ за Венецуела

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви, че страната му ще предостави допълнителна помощ в размер на 200 млн. долара на Венецуела, включително над 138 млн. долара във вид на хуманитарна помощ.

"Тази помощ подчертава нашето постоянно лидерство по отношение на реакцията и продължаващия ангажимент към венецуелския народ, включително към над 5 млн. венецуелци, които са избягали от страната си до днес заради тиранията на бившия режим на Мадуро", коментира Помпео.

По-рано постоянният представител на Венецуела в ООН Самуел Монкада заяви, че САЩ "нямат държавен глава, а гангстер".

Изказването му по време на заседанието на Съвета за сигурност на ООН идва, след като по-рано Доналд Тръмп обяви, че е "обградил" Венецуела "до степен, която никой не знае", отнасяйки се до неуспешния опит за инвазия по море срещу южноамериканската страна.

Монкада подчерта, че Тръмп "се изразява като гангстер" и с изказванията си "нарушава международното право на много нива".

На заседанието на ООН Монкада настоя да се сложи край на подобни престъпни практики, тъй като те могат да подкопаят международното право и да наложат тиранични и колониални практики в света.

На 3 май беше извършен опит за морски десант-инвазия, който беше спрян от венецуелските власти, които арестуваха включително няколко американски наемници.