САЩ с първи случай на полиомиелит от десетилетие

Болестта, известна и като детски паралич, е изключително заразна

САЩ
17:48 - 22 Юли 2022
2871
САЩ с първи случай на полиомиелит от десетилетие

Съединените щати регистрираха вчера първи случай на полиомиелит след почти десет години, съобщават здравните служби в щата Ню Йорк, предаде Франс прес.

Жител на окръг Рокланд, който се намира на 48 км северно от Манхатън, е дал положителна проба за заболяването, като неговият случай показва "верига на предаване от човек, който е получил перорална ваксина срещу полиомиелит", се казва в съобщението на службите.

Тази ваксина не се използва в Щатите от 2000 г., което предполага, че произходът на вируса би могъл да е "от място извън страната, където се използва този вид профилактика", уточняват нюйоркските санитарни власти. Те препоръчват на лекарите да наблюдават за евентуални нови случаи и призовават жителите на окръг Рокланд, които не са ваксинирани, да го направят.

Последният известен случай на полиомиелит в САЩ датира от 2013 г., по данни на американския Център за контрол и превенция на заболяванията.

Болестта, известна и като детски паралич, е изключително заразна и поразява в по-голямата си част деца до 5 години. Заболяването е практически изкоренено по света. От 1988 г. насам случаите са намалели с 99%, но въпреки това полиомиелитът е все още ендемичен в 125 страни, като са установени около 350 000 случая.

Заразяванията в Съединените щати намаляват сериозно в края на петдесетте и началото на шейсетте години на 20 век вследствие създаването на ваксина. 

През 40-те и 50-те години в САЩ, а и в целия свят, бушува епидемия от полиомиелит (детски паралич). В края на 40-те болестта парализира средно по 35 000 души годишно, повечето от които деца. Само през 1952 г. смъртните случаи са 58 000.

На 28 октомври 1956 година най-голямата звезда на Америка - Краля на рока Елвис Пресли отива студиото на CBS, за да участва в "Шоуто на Ед Съливан" и публично пред обективите на фотографите получава своята ваксина срещу полиомиелит. По това време процентът на ваксинираните тийнейджъри в САЩ, които са най-рисковата група, е едва 0,6 на сто.

Тогавашният нюйоркски комисар по здравеопазването Леона Баумгартнър и заместникът й Харолд Фюрст поставят ваксината на Елвис, а снимките от събитието заливат пресата в цялата страна. Шест месеца по-късно 80 процента от американските младежи и девойки са имунизирани срещу полиомиелит.

Само за 5 години броят на болните намалява с 96 процента.

Пероралната ваксина срещу полиомиелит предпазва човек от заразяване, но той може да бъде преносител. Този вид паралич може да причини сериозно заболяване и парализа на неваксинираните.