САЩ с план за кибервойна в случай на апокалипсис

Докладът е дело на финансирана от американското правителство двупартийна група

Свят
15:54 - 11 Март 2020
2025
САЩ с план за кибервойна в случай на апокалипсис

Във Вашингтон бе публикуван правителствен доклад, в който се излага план за кибервойна и се предлагат кардинални мерки за посрещане на предизвикателствата в сферата на киберсигурността, пред които са изправени Съединените щати, предаде Ройтерс.

Докладът е дело на финансирана от американското правителство двупартийна група, наречена "Комисия Солариум за киберпространството".

Тя препоръчва на Конгреса да одобри серия от законодателни мерки за създаване на нови или за реорганизация на съществуващите правителствени служби с цел подобряване на киберзащитата на страната. Предлагат се и други инициативи, които според авторите трябва да приобщят чуждестранните съюзници на САЩ и партньори от частния сектор към усилията на американското правителство в сферата на киберсигурността. 

На представянето на доклада във Вашингтон говори Сюзан Сполдинг - член на комисията и бивш високопоставен служител от министерството на вътрешната сигурност. "Целта на действията ни по киберсигурността е да бъде понижено нивото на зловредната киберактивност, а не тя изобщо да бъде елиминирана", посочи тя.

Според плана правителството трябва да си постави за приоритет поддържането на онлайн икономиката, като се гарантира потока от стоки и услуги на национално равнище, посочва агенция Ройтерс, която е получила достъп до доклада.