САЩ са предали над един милион ирански патрона на Украйна

Русия
11:13 - 05 Октомври 2023
1875
САЩ са предали над един милион ирански патрона на Украйна

Централното командване на САЩ (CENTCOM) съобщи вчера, че на 2 октомври САЩ са прехвърлили на Украйна около 1,1 милиона патрона от 7,62 mm боеприпаси за малки оръжия, конфискувани от Иран, съобщи Руската служба на Би Би Си.

Правителството на САЩ получи право на собственост върху тези боеприпаси на 20 юли 2023 г. като част от гражданско дело за конфискация срещу Корпуса на стражите на ислямската революция (IRGC) на Иран. Тези боеприпаси първоначално бяха конфискувани от американския флот от кораба Marwan 1, който плаваше без флага на която и да е държава.

Боеприпасите са били транспортирани от IRGC до хутите в Йемен в нарушение на Резолюция 2216 на Съвета за сигурност на ООН, се казва в изявление на CENTCOM.

Западните съюзници на Украйна наскоро предупредиха, че техните производствени линии се затрудняват да поддържат темпото на използване на боеприпаси в Украйна. На този фон CENTCOM съобщи, че ирански боеприпаси са били прехвърлени в Украйна в понеделник.

В изявлението на CENTCOM също се казва, че САЩ са "ангажирани да работят с нашите съюзници и партньори, за да противодействат на потока от иранска смъртоносна помощ в региона с всички законни средства".

Иран подкрепя бунтовниците хути в продължаващата гражданска война в Йемен, но трансферите на оръжия към групировката са забранени от резолюция на Съвета за сигурност на ООН от 2015 г. Гражданската война в Йемен започна през 2014 г., когато хутите поеха контрола над столицата Сана и свалиха правителството на страната.

Иран многократно е обвиняван, че доставя на Русия оръжия (предимно дронове) за използване във войната в Украйна.

Би Би Си съобщи, тази седмица Великобритания и НАТО издадоха предупреждение, че западните сили са на изчерпване на боеприпасите за защита на Украйна срещу руската инвазия на Русия. На форума за сигурност във Варшава ръководителят на военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер каза: "Дъното на тази бъчва вече се вижда".

Украйна използва хиляди снаряди на ден, повечето от тях доставени от страните от НАТО.