Украйна: Ударихме руска ПВО система "Триумф" за 1 млрд. долара

Украйна
14:56 - 04 Октомври 2023
2874
Украйна: Ударихме руска ПВО система "Триумф" за 1 млрд. долара

Стана ясно какви са последствията от нощните взривове в Белгородска област на Русия, дошли след атака с дронове. Службата за сигурност на Украйна (СБУ) е ударила руска система за противовъздушна отбрана С-400 "Триумф".

Според източници на "Украйна сейчас" тази нощ дронове на СБУ са атакували стратегическата система за ПВО, чиято цена е около 1,2 млрд. щатски долара.

Това е вторият комплекс "Триумф", който СБУ поразява през последния месец. Първият е бил ударен в Евпатория, Крим, на 14 септември.

"СБУ съветва руснаците да помислят за ново име на този комплекс", пише иронично "Украйна сейчас".

Министерството на отбраната на Русия съобщи чрез канала си в "Телеграм", че неговите сили свалили 31 украински дрона през нощта на 4 октомври над Белгородска, Брянска и Курска област, които граничат с Украйна.

Губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков съобщи, че три въздушни цели са били свалени над Грайворонски район, което е довело до щети по гражданската инфраструктура. Не се съобщава за жертви. Появиха се обаче видеа, на които се чуват взривове в Белгород.

Въздушна тревога през нощта е имало дори в столицата Москва.

Министерството на отбраната на Русия също така твърди, че руски военни самолети са блокирали опит на украински военни да проникнат в Крим - в посока нос Тарханкут. Тези твърдения, цитирани от ТАСС, не могат да бъдат проверени по независим начин, пише украинската медия Kyiv Independent. През последните седмици зачестиха твърденията за удари на украински безпилотни самолети на руска територия, въпреки че Киев рядко коментира тези съобщения.