САЩ със санкции срещу украинци- шпиони на руските служби

Двама от тях - Тарас Козак и Олег Волошин, са депутати от "Опозиционна платформа - За живота"

Новини
19:00 - 20 Януари 2022
2374
САЩ със санкции срещу украинци- шпиони на руските служби

САЩ наложиха санкции на четирима украинци, обвинени, че работят за руската Федерална служба за сигурност с цел да дестабилизират Украйна, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Двама от четиримата - Тарас Козак и Олег Волошин - , са действащи депутати от партията "Опозиционна платформа - За живота". Те са обвинени, че са били натоварени от ФСС "да вербуват бивши и настоящи правителствени представители, за да поемат контрола над украинското правителство и да контролират инфраструктурата на страната заедно с руска окупационна сила", се казва в изявление на министерството на финансите на САЩ.

Другите две лица в списъка са бившият заместник-ръководител на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Владимир Сивкович, както и ексдепутатът Владимир Олийник.

Това показва, че "стоим рамо до рамо с украинското правителство в опитите да идентифицираме, извадим на бял свят и попречим на усилията на Русия за дестабилизиране на Украйна", заяви високопоставен представител на американското правителство.

Според американското министерство на финансите четирите лица, станали обект на санкции, изпълняват инструкции на ФСС и играят роля в руската кампания за дестабилизиране на суверенни държави, включително САЩ. Козак контролира новинарски канали в Украйна и подкрепя плановете на ФСС да очерни приближени на украинския президент Володимир Зеленски и да го обвини несправедливо в злоупотреби, отбеляза министерството.