САЩ се подиграха на Русия, заклеймиха Путин като военнопрестъпник

Новини
09:45 - 16 Март 2022
4542
САЩ се подиграха на Русия, заклеймиха Путин като военнопрестъпник

Правителството на САЩ осмя наложените от Русия санкции срещу американския президент Джо Байдън и други политици.

“Искам да отбележа, че президентът Байдън е младши, така че може да са санкционирали баща му, вечна му памет”, заяви говорителката Джен Саки.

Пълното име на американския президент е Джоузеф Робинет Байдън младши. Името на баща му е Джоузеф Робинет Байдън старши и това име е въведено в списъка със санкции.

“Няма да се изненадате, че никой от нас не планира туристически посещения в Русия”, добави Саки.

Руското външно министерство публикува свой списък със санкции срещу 13 лица, на които вече е забранено да влизат в Русия. Сред тях са Байдън, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, министърът на отбраната Лойд Остин, съветникът по националната сигурност Джейк Съливан, както и Саки. Освен тях на санкции е подложена и Хилари Клинтън.

Сенатът на Съединените щати гласува единодушно и осъди Владимир Путин като военнопрестъпник. С рядко съгласие двете партии призоваха Международния наказателен съд в Хага да разследва решението на руския президент да нахлуе в Украйна.

Британският премиер Борис Джонсън ще бъде днес в Близкия изток за разговори, в които ще призове Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства да увеличат производството на петрол в отговор на войната в Украйна за облекчаване на задаващата се енергийна криза, потвърдиха от Даунинг стрийт.

Имаше неяснота дали Джонсън ще пътува до Саудитска Арабия след като през уикенда в страната бяха екзекутирани 81 души, но вече бе официално потвърдено, че британският премиер ще се срещне със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман.

Даунинг стрийт съобщи, че Джонсън ще повдигне въпроса за човешките права и практикуването на смъртното наказание, но не спомена нищо за това дали Джонсън ще повдигне и въпроса за убийството на журналиста Джамал Хашоги, за което се твърди, че престолонаследникът има пръст, предаде БНР.

Запитан от Скай нюз дали търси подкрепа от „неприятни“ страни като Саудитска Арабия и Иран за справяне със заплахата от Владимир Путин, Джонсън каза, че е необходимо да се гради „възможно най-широка коалиция“. Той сравни Путин с „наркодилър, който зарибява западните нации с руски нефт и газ“ и че е нужно светът да започне да избягва да бъде изнудван от Путин.

Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства са най-големите производители на петрол в ОПЕК и имат достатъчно резерви да увеличат количеството на пазара, но досега не са давали знаци за промяна на производствената им политика, въпреки увеличаващите се енергийни цени в резултат на руската война в Украйна.