САЩ ще имат нов главнокомандващ на армията

САЩ
14:29 - 21 Септември 2023
2059
САЩ ще имат нов главнокомандващ на армията

Мнозинството в Сената на САЩ избра нов най-висш военен служител, който ще наследи от 1 октомври генерал Марк Мили. В сряда бе подкрепена кандидатурата на началника на Военновъздушните сили на САЩ генерал Чарлз К. Браун.

Сенатът подкрепи номинацията на президента Джо Байдън за председател на Обединения комитет на началник-щабовете с 83 на 11 гласа.

Наследникът на Мили вече има богата кариера. Той стана първият чернокож началник на служба в историята на американската армия, когато бе утвърден за ръководител на Военновъздушните сили през 2020 г. Браун е едва вторият чернокож, който заема поста председател - след генерал Колин Пауъл - където ще действа като главен военен съветник на президента, министъра на отбраната Лойд Остин и Съвета за национална сигурност.

Преди да стане началник на щаба на Военновъздушните сили, Браун е командир на Тихоокеанските военновъздушни сили - въздушния компонент на Индо-тихоокеанското командване на САЩ, пише СиЕнЕн. Това е много важен пост за Щатите, тъй като там има нарастващо напрежение с Китай.

Сенатът пристъпи към гласуване на номинацията на Браун и още двама висши военни, като лидерът на мнозинството - демократ Чък Шумър - използва процедурна маневра, за да заобиколи блокадата на сенатора републиканец Томи Тъбървил, пише "Ройтерс".

Тъбървил започна да блокира утвърждаването на висши длъжности в Пентагона през март в знак на протест срещу приетата през миналата година политика на Министерството на отбраната, която предвижда платен отпуск и възстановяване на разходите на военнослужещите, които пътуват, за да направят аборт.

Браун и други военни служители са заявили, че блокирането на стотици повишения на военни от страна на Тъбървил може да има широкообхватно въздействие върху въоръжените сили, да засегне войниците и техните семейства и да навреди на националната сигурност.

Министърът на отбраната Лойд Остин поздрави Браун за утвърждаването му, благодари на Шумър за това, че е внесъл предложението за гласуване, и порица Тъбървил за пречките, които е направил. "Крайно време е да се потвърдят останалите над 300 кандидати за военни длъжности", заяви ръководителят на Пентагона.

Шумър също така разчисти пътя за гласуване в Сената на кандидатурите на Байдън генерал Ранди Джордж за началник на щаба на армията и генерал Ерик Смит за следващ комендант на Корпуса на морската пехота. Процедурното предложение на Шумър не засяга стотици други повишения в армията, които все още се забавят заради действията на Тъбървил.