САЩ ще спасява бокса за Олимпийските игри

Американците правят алтернативна световна федерация, след като спортът беше изхвърлен от календара на МОК

Спорт
17:07 - 28 Декември 2022
3157
САЩ ще спасява бокса за Олимпийските игри

Федерацията по бокс на САЩ обмисля да създаде алтернативна световна централа, за да запази спорта на олимпийските игри. Решението дойде заради тъпото поведение през последните дни около празниците на водената от Умар Кремльов световна федерация.

Точно преди Коледа световната федерация проведе конгрес, на който взе решение да няма нов избор на президент въпреки решението на Арбитражния съд по спорта в Лозана, че е трябвало да бъде допуснат съперник на Кремльов за поста. След това върна в състезанията Русия и Беларус, които са със спрени права от МОК, и накрая обяви, че подновява договора си за спонсорство с “Газпром” за още няколко години.

Това предизвика МОК да обяви, че световната централа “не се интересува от съдбата на спортистите и спорта”, и дори заплаши, че ще извади бокса от олимпиадата в Париж. Той е временно аут от игрите в Лос Анджелис през 2028 г. точно заради начина на управление на Кремльов.

В Париж световната федерация няма права по провеждането на квалификационните турнири, както и за самото състезание на олимпиадата, както бе и на игрите в Токио през 2021 г.

Руснакът изпрати собствено писмо, в което обясни, че той е преследван от МОК единствено заради произхода си, а неговото ръководство е направило всичко, което е искано от него от страна на ръководената от Томас Бах организация.

Самият Кремльов заплаши, че ще възпрепятства боксовия турнир в Париж по всякакъв начин. Реално Кремльов бе избран заради гласовете от Азия и Източна Европа, които го подкрепят при всяко гласуване.

Умар Кремльов е редовен гост на българската федерация по бокс и идва винаги за турнира “Странджа”. Той се оказа и единственият президент на международна федерация, който бе приет от бившия министър на спорта Радостин Василев по време на неговото управление.

Заради далаверите на бившето ръководство на световния бокс федерацията задлъжня сериозно на Азербайджан и Казахстан и единствено договорът с “Газпром” бе спасението от фалит. Разкрити бяха и уникални далавери в съдийството от канадския адвокат Ричард Макларън, който се явява най-добрият следовател в спорта. Кремльов реално зае мястото на узбекския мафиот Гафур Рахимов, който бе в черния списък на САЩ заради трафик на оръжие и данъчни престъпления.

Въпреки това и Рахимов бе избиран няколко пъти поред, преди МОК да заяви, че няма да работи повече с него и отне ръководството на боксовия турнир в Токио от международната федерация по бокс.