САЩ: Ситуацията в Украйна сега не е идеална за F-16

Русия
14:24 - 14 Юли 2023
2204
САЩ: Ситуацията в Украйна сега не е идеална за F-16

Условията на бойното поле в Украйна в момента "не са идеални" за използване на изтребители F-16. Това заяви генерал-лейтенант Дъглас Симс - директор по операциите на Съвместния щаб на американската армия.

"Условията за използване на F-16 в момента вероятно не са идеални", каза той на брифинг на 13 юли. "Искам да кажа, че руснаците все още притежават известен капацитет за противовъздушна отбрана. Те разполагат с въздушен потенциал. И броят на F-16, който ще бъде предоставен, може би не е идеален за това, което се случва в момента", уточни генералът, цитиран от Киев индипендънт.

Симс обаче добави, че ситуацията се променя с времето и това ще определи как ще се използват изтребителите в бъдеще.

Пентагонът също така заяви, че Дания и Нидерландия са поели водеща роля в обучението на украински пилоти на F-16 - нещо, което стана ясно по време на срещата на върха на НАТО във Вилнюс. Въпреки че САЩ оценяват тези усилия, говорителят на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър не разкри никаква информация за американската роля в инициативата.

Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников съобщи, че по време на срещата на върха на НАТО във Вилнюс официално е сформирана "коалиция на изтребителите". По-специално, той изтъкна ролята на нидерландските и датските партньори, като добави, че обучението ще започне още през август, а в Румъния ще бъде създаден център за обучение на пилоти.

Украйна получи изтребители МиГ-29 от съветската епоха от Полша и Словакия, но настоява за по-модерни самолети. Украинското министерство на отбраната по-рано заяви, че се нуждае от поне 48 изтребителя F-16, за да освободи територия от Русия.