САЩ: Турция ще задвижи кандидатурата на Швеция за НАТО

САЩ
16:52 - 06 Ноември 2023
2048
САЩ: Турция ще задвижи кандидатурата на Швеция за НАТО

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън изрази увереност, че ще има напредък по кандидатурата на Швеция за членство в НАТО след разговори с турския му колега в Анкара, съобщава "Ройтерс".

Днес президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган внесе законопроекта за ратифициране на членството на Швеция в Алианса в парламента, след като отлага тази стъпка с месеци.

Законопроектът трябва да бъде одобрен от парламентарната комисия по външни работи преди гласуване от общото събрание. След това Ердоган ще го подпише като закон.

"Убеден съм, че ще видим напредък по въпроса", заяви Блинкън на летището, преди да отлети от Анкара, когато беше попитан дали Турция е дала някакви уверения, че ще подкрепи членството на Швеция в НАТО.

Блинкън посочи, че САЩ са били много насърчени от факта, че Ердоган е внесъл протокола за ратификация в парламента и добави, че има "споделен ангажимент" от Анкара и Вашингтон да гарантират, че Швеция ще се присъедини към Алианса.

"Очаквам, че ще видим това да се реализира", отбеляза той.

Миналата седмица председателят на комисията по външни работи на турския парламент заяви, че няма да ускорят ратифицирането на членството на Швеция в НАТО, но през уикенда Ердоган посочи, че ще се опита да го улесни.

Запазилите дълго време своя неутралитет Швеция и Финландия кандидатстваха за присъединяване към НАТО миналата година, за да укрепят сигурността си след нахлуването на Русия в Украйна. Членството на Финландия беше одобрено през април, но кандидатурата на Швеция беше задържана от Турция и Унгария.

Кандидатурата на Швеция беше блокирана в унгарския парламент от миналата година, като управляващата партия ФИДЕС заяви, че няма заплаха за сигурността на Швеция и обърна внимание на неоснователните според нея обвинения, че подкопава демокрацията в Унгария.