САЩ: В РС Македония има епидемия от корупция

САЩ
17:08 - 07 Декември 2023
2759
САЩ: В РС Македония има епидемия от корупция

Американският посланик в Скопие Анджела Агелер съобщи, че властите във Вашингтон ще включат още лица от РС Македония в "Черния списък" поради голямата корупция в страната.

Агелер коментира изявленията на бившия вицепремиер Кочо Ангюшев, че ще обжалва решението на Държавния департамент, който го постави в " Черния списък" заради "мащабна корупция".

"Уверявам ви , че ще има и други имена в списъка. Няма конкретна времева рамка кога те ще бъдат санкционирани", каза Агелер и добави, че в страната има "епидемия от корупция", която трябва да бъде спряна.

Държавният департамент на САЩ обяви на 5 ноември, че поставя в "Черния списък" Кочо Ангюшев. Той бе вицепремиер по икономическите въпроси на РСМ от 2017 до 2020 г.  и е определян за един от петте най-богати македонци като собственик и изпълнителен директор на групата Феро Инвест и завода БРАКО.

Агелер обяви същия ден, че санкциите срещу Ангюшев са поредното доказателство, че САЩ ще продължат да санкционират корумпираните лица в страната и региона, независимо от тяхната позиция, политическа принадлежност или времето на извършване на престъплението.

"Ще последват още санкционирани, но е факт, че нашите усилия и нашите санкции не могат да оправят корупционната епидемия в Северна Македония", отбеляза тя.