САЩ въвеждат санкции срещу еврейски заселници на Западния бряг, обвинени в насилие над палестинци

САЩ
20:56 - 05 Декември 2023
5425
САЩ въвеждат санкции срещу еврейски заселници на Западния бряг, обвинени в насилие над палестинци

САЩ обявиха днес налагането на санкции на еврейски заселници на Западния бряг на река Йордан, които са обвинени в нападения срещу палестинци, предаде Франс прес. Агенцията отбелязва, че така американските власти се опитват да спрат насилието на окупираната от Израел палестинска територия.

"От днес Държавният департамент на САЩ въвежда нова политика на визови ограничения за хора, заподозрени в принос към подкопаването на мира или стабилността на Западния бряг, в това число проявили насилие" срещу палестинци, обяви държавният секретар Антъни Блинкън в прессъобщение, в което нарича подобно насилие "неприемливо".

"Неприемливи" според съобщението, цитирано от Ройтерс, са и "всякакви други действия, които ограничават достъпа на цивилните" до източници на основни жизнени нужди. 

Не се уточнява колко души ще бъдат засегнати от тези визови ограничения, които ще бъдат наложени и на роднини на заподозрени в насилие. АФП припомня, че напрежението на Западния бряг се повишило, откакто на 7 октомври радикалното палестинско движение "Хамас" осъществи изненадващо нападение на израелска територия от ивицата Газа.

В четвъртък, по време на посещение в Израел, Блинкън е предупредил премиера Бенямин Нетаняху за намерението си да наложи подобни визови ограничения на еврейски заселници, каза високопоставен американски представител за АФП. Освен това държавният секретар на САЩ е настоял Израел да изправи пред съда екстремистки настроени заселници, обвинени в прояви на насилие над палестинци на Западния бряг.

"Ние продължаваме да разговаряме с лидерите на Израел, за да ги накараме да осъзнаят, че Израел трябва да предприеме допълнителни мерки за защита на цивилните палестинци срещу нападения от страна на екстремисти", допълва Блинкън в прессъобщението си. Освен това той подчерта, че е отговорност на палестинската автономна власт "да направи повече, за да предотврати нападения на палестинци над израелци".

"Израел и Палестинската автономия носят заедно отговорността за поддържането на стабилността на Западния бряг", каза в заключение Блинкън.

АФП посочва, че в рамките на един месец най-малко 244 палестинци са убити на Западния бряг от израелската армия или от еврейски заселници по данните на Службата на ООН за координация по хуманитарните въпроси.