САЩ вече не считат Русия за страна с пазарна икономика

Съединените щати, заедно с други западни страни, наложиха широки санкции на Москва

САЩ
11:08 - 11 Ноември 2022
1516
САЩ вече не считат Русия за страна с пазарна икономика

Съединените щати вече няма да считат Русия като страна с пазарна икономика. Това заявиха в четвъртък от Министерството на търговията, цитирани от "Ройтерс".

Така Вашингтон отменя предоставения преди две десетилетия статут, който ограничаваше изчисляването на антидъмпингови мита върху руски стоки.

Голямото участие на правителството в руската икономика е довело до изкривени цени и разходи, които според него не отразяват точно дали руските компании са ценообразували справедливо вноса в Съединените щати, според изявлението на министерството.

"Това решение дава на Съединените щати възможността да приложат пълната сила на американския антидъмпингов закон за справяне с изкривяванията на пазара, причинени от нарастващата намеса на руското правителство в тяхната икономика", се казва в изявление на Министерството на търговията.

Вашингтон даде на Русия статут на пазарна икономика през 2002 г., което е важна стъпка за приемането на Русия в Световната търговска организация (СТО) през 2012 г.

Миналата година Американската търговска камара в Русия заяви, че Москва ще може да оспори всяко решение на САЩ да лиши Русия от нейния статут на пазарна икономика в СТО.

Отношенията на Москва със Запада обаче драстично се влошиха след нахлуването на Русия в Украйна.

Съединените щати, заедно с други западни страни, наложиха широки санкции, предназначени да отрежат Русия икономически, след като Москва изпрати войски в Украйна през февруари в това, което нарича "специална военна операция".