САЩ загрижени относно натиска на Китай за контрашпионаж

САЩ
11:12 - 03 Август 2023
1462
САЩ загрижени относно натиска на Китай за контрашпионаж

В сряда Съединените щати изразиха загриженост относно призива на Китай да насърчи своите граждани да се присъединят към контрашпионската работа и заявиха, че наблюдават отблизо прилагането на разширения закон за борба с шпионирането в Пекин.

Министерството на държавната сигурност на Китай във вторник каза, че Китай трябва да насърчава своите граждани да се присъединят към контрашпионска работа , включително създаване на канали за лица, които да съобщават за подозрителна дейност, както и системи които да ги възнаграждава за това.

Трябва да се създаде система, която прави "нормално" обикновени хора да участват в контрашпионажа, каза министерството.

Това последва разширяване на китайския закон за контрашпионаж, който влезе в сила през юли и забранява трансфера на информация, която смята за свързана с националната сигурност. Това разтревожи Съединените щати, които предупредиха, че чуждестранните компании в Китай могат да бъдат наказани за редовни бизнес дейности.

"Имаме притеснения относно това, със сигурност насърчаването на гражданите да се шпионират е нещо, което предизвиква голяма загриженост", каза говорителят на Държавния департамент Матю Милър на ежедневен брифинг за новини.

"Ние наблюдаваме отблизо прилагането на новия закон за контрашпионажа в Китай, който, както е написано, значително разширява обхвата на дейностите, считани за шпионаж", каза той.

През последните години Китай арестува и задържа десетки китайски и чуждестранни граждани по подозрение в шпионаж, включително ръководител на японския производител на лекарства Astellas Pharma през март. Австралийският журналист Ченг Лей , обвинен от Китай в предоставяне на държавни тайни на друга държава, е задържан от септември 2020 г.