САЩ заплаши: Ще отговорим на атаката заедно с Израел!

Янките ще следят и за защитата на американските граждани в страната

Ексклузивно
22:33 - 01 Октомври 2024 (обновена)
3563
САЩ заплаши: Ще отговорим на атаката заедно с Израел!

Белият дом организира извънреден брифинг, след като Иран изстреля масирани вълни от ракети и дронове към Израел. По време на пресконференцията америанците потвърдиха, че за момента е известно, че са изстреляни поне 200 балистични ракети.

От Белият дом съобщиха, че към момента няма данни за жертви и разрушени стратегически обекти.Говорителят потвърди информацията от по-рано за терористичната атака в израелския град Яфа в Централен Израел, разглеждано от властите като терористичен акт.

САЩ заявиха, че ще продължат консултациите си с Израел след ракетните удари и ще следят за защитата на американските граждани в страната.

"Въз основа на това, което знаем към този момент, тази атака изглежда е "провалена и неефективна", каза съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан. "Ситуацията се променя. Ще се консултираме с израелците относно следващите стъпки по отношение на отговора и как да се справим с това, което Иран току-що направи", отбеляза Съливан, цитиран от Ройтерс.

"Това е значителна ескалация от страна на Иран, важно събитие и е също толкова важно, че успяхме с Израел да засилим отбраната и да създадем ситуация, в която никой не беше убит при тази атака в Израел, доколкото знаем на този етап", добави Съливан. "Сега ще разгледаме какви са подходящите следващи стъпки, за да гарантираме преди всичко американските интереси и след това да насърчим стабилността."

По-рано стана известно, че президентът Джо Байдън е наредил американските военни подразделения в района да помогнат на отбранителните сили на Израел, като започнат да прехващат ракети, изстреляни от Иран