САЩ зоват за спиране на боевете между Армения и Азербайджан

По-рано Пашинян проведе телефонен разговор с руския президент Владимир Путин

САЩ
11:15 - 13 Септември 2022
1540
САЩ зоват за спиране на боевете между Армения и Азербайджан

САЩ са дълбоко обезпокоени от съобщенията за избухването на сражения по границата между Армения и Азербайджан. Белият дом дори призовава за незабавно прекратяване на военните действия, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, цитиран от Ройтерс.

"Конфликтът не може да има военно решение", припомня Блинкен. "Настояваме за незабавно прекратяване на каквито и да било военни действия", отбеляза американският държавен секретар.

Арменският министър-председател Никол Пашинян проведе телефонен разговор с френския президент Еманюел Макрон на фона на ескалиращото напрежение на армено-азербайджанската граница.

"Пашинян информира, че от полунощ насам Азербайджан е започнал провокативни и агресивни действия срещу суверенната територия на Армения по различни направления на границата. Пашинян изрази дълбока загриженост за ситуацията и подчерта необходимостта от подходящ отговор от страна на международната общност", съобщи пресслужбата на арменското правителство.

От своя страна френският президент "заяви, че по-нататъшната ескалация на напрежението е неприемлива, и подчерта необходимостта от деескалация".

По-рано Пашинян проведе телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, в който съобщи за "провокативни, агресивни действия на азербайджанските въоръжени сили към суверенната арменска територия, започнали от полунощ".

"Отбелязва се, че тези действия са съпроводени с обстрел от артилерия и едрокалибрени оръжия. Арменският министър-председател заяви, че действията на азербайджанската страна са неприемливи, и подчерта значението на подходящия отговор от страна на международната общност. Пашинян и Путин се договориха да поддържат оперативна връзка", заявиха от пресслужбата на арменското правителство.

"Единствената държава агресор и окупатор в региона е Република Армения. Продължава присъствието на личен състав и оборудване на арменските въоръжени сили в Карабахската икономическа зона на Азербайджан", отбелязват от министерството на външните работи в Баку.

Оттам посочиха също, че в отговор на мащабната провокация на Армения азербайджанската армия прилага локални контрамерки, а огневите точки са неутрализирани.

"Продължаващата политика на военен авантюризъм и реваншизъм на Армения, интензивният обстрел на позициите на азербайджанската армия в направленията Келбаджар, Лачин, Дашкасан и Гедабей през последния месец и мащабните провокации, които тя използва днес, са основните причини за ескалацията на конфликта", добавиха от министерството на отбраната в Баку.

Армения и Азербайджан съобщиха за нови гранични сблъсъци през нощта срещу понеделник, при които и двете бивши съветски държави са загубили свои военнослужещи.

Министерството на отбраната на Армения и Министерството на отбраната на Азербайджан в отделни изявления заявиха, че при последното избухване на сраженията са загинали някои от техните войници. И двете страни обвиниха другата в иницииране на провокации, като Баку заяви, че Ереван е започнал "интензивна бомбардировка с артилерия и голямокалибрени огнестрелни оръжия срещу арменски военни позиции".