Състоянието на папа Франциск се подобрява

Засега не е ясно дали папата ще може да участва в различните служби

Новини
15:02 - 30 Март 2023
1175
Състоянието на папа Франциск се подобрява

Здравето на папа Франциск се подобрява, след като той беше хоспитализиран с респираторна инфекция и той е възобновил работата си, докато лечението му продължава, каза говорителят на Ватикана Матео Бруни, цитиран от Ройтерс.

"Негово светейшество папа Франциск си почина добре през нощта. Клиничната му картина постепенно се подобрява и той продължава планираното лечение", се казва в съобщението.

"Тази сутрин след закуска той прочете няколко вестника и продължи да работи", се добавя в съобщението. Посочвайки, че той не е бил прикован към леглото си, в изявлението се казва, че той се е молил в малкия параклис в частния си болничен апартамент.

Бруни не каза кога папата ще може да напусне римската болница "Джемели". Ватикана съобщи в сряда, че се очаква той да прекара там "няколко дни".

Папата беше неочаквано отведен в болницата, след като се оплака от затруднено дишане, което поражда нови опасения за здравето на 86-годишния понтифекс, който страда от редица заболявания.

Италианската информационна агенция ANSA съобщи по-рано, че медицинският персонал е "много оптимистично настроен", че ако не се появят изненади, папата може да бъде изписан навреме за празненствата на Цветница на 2 април - началото на наоварена с церемонии седмица, кулминираща с Великден на 9 април (за католиците) .

Засега не е ясно дали папата ще може да участва в различните служби, дори и да бъде изписан до края на седмицата.

Миналата година папата присъства, но не ръководи някои от великденските служби поради болки в коляното. Ако същото се случи отново, ще бъде назначен кардинал, който да ги отслужи. Ако папата е във форма, може да следи събитията от стол.

ANSA, цитирайки неназовани болнични източници, каза, че лекарите "засега" са изключили сърдечни проблеми и пневмония. Ватиканът също потвърди, че папата няма COVID-19.

Франциск, който този месец отбеляза 10 години на папския престол, понякога се задъхва и като цяло е по-изложен на респираторни проблеми. Част от единия бял дроб му е била остранена още пред повече от 60 години, когато се е обучавал за свещеник в родната си Аржентина.

Лидерът на почти 1,4 милиарда римокатолици в света също страда от дивертикулит, състояние, което може да зарази или възпали дебелото черво, и претърпя операция в болница "Джемели" през 2021 г. за отстраняване на част от дебелото му черво.

През януари той каза, че отново има проблеми с дебелото черво и това го кара да наддава на тегло, но не е прекалено загрижен. Той не даде подробности.

Освен това той има проблем с коляното и използва бастун и инвалидна количка в публичните си изяви.

Последната му хоспитализация съживи спекулациите за възможна оставка по здравословни причини след историческия прецедент на неговия предшественик Бенедикт XVI, който почина през декември.

Франциск обаче посочи, че би последвал примера само ако е сериозно недееспособен.

Попитан от италианоезичната швейцарска телевизия RSI в интервю, излъчено на 12 март, какво състояние би го накарало да се откаже, той каза: "Умора, която не позволява да виждам нещата ясно. Липса на яснота, на това да знам как да оценявам ситуациите."