Саудитска Арабия: Няма нефт за страни, наложили ни „таван“ на цените

Политиката на ограничаване на цените ще провокира нестабилност на пазарите, заяви министърът на енергетиката

Новини
17:59 - 15 Март 2023
4018
Саудитска Арабия: Няма нефт за страни, наложили ни „таван“ на цените

Саудитска Арабия няма да продава петрол на никоя страна, която реши да наложи ценови „таван“ на саудитските доставки на петрол.

Това е заявил саудитският министър на енергетиката Абдулазиз бин Салман Ал Сауд в интервю, публикувано в Energy Intelligence.

„Ако износът на саудитски петрол попадне под ограничения, ние няма да продаваме петрол на никоя страна, която налага ценови „таван“ на нашите доставки, и ще намалим добива на петрол. Не бих се изненадал, ако други страни направят същото“, казва той, коментирайки законопроекта за борба с картелите NOPEC (No Oil Producing and Exporting Cartels Act), който предполага, че правителството на САЩ ще може да заведе антимонополни искове срещу членовете на ОПЕК и техни партньори.

Политиката на ограничаване на цените ще провокира нестабилност на пазарите и ще забави развитието на петролната индустрията, казва още министърът.

„Принуден съм да повторя позицията си, която официално заявих през септември, а именно, че подобна политика (на ограничаване на цените на петрола) неизбежно ще повиши нестабилността и волатилността на пазарите и ще се отрази негативно на петролния сектор“, казва саудитският енергиен министър.

Той също така отбелязва, че организацията ОПЕК+ „положи всички усилия и успя“ да осигури стабилността на световните енергийни пазари.