Съветските войници "развяха" флага на дъгата

Актуални новини
14:28 - 01 Юни 2020
2774
Съветските войници "развяха" флага на дъгата

Флагът на дъгата, както е известен международно признатият символ на общностите с различна сексуална ориентация, окичи Паметника на Червена армия в София. Знамето бе сложено в ръцете на част от съветските войници на една от скулптурните композиции. Вероятно това ще доведе до позиция от страна на руското посолство в София, което реагира на всеки акт, свързан с паметника.

Иначе в градинката пред паметника традиционно се събира българската гей общност по време на София Прайд.

Физическото шествие на София Прайд беше отменено от организационния комитет преди повече от месец, но прайдът няма да бъде забравен, съобщиха оттам. В рамките на няколко дни в кампанията „Любовта се вее над България“ бяха заявени знамена в цветовете на дъгата от стотици хора от цялата страна, чрез сайта www.loveis.bg. Организаторите съобщават, че знамена са поръчани във всички големи областни градове, както и в много малки населени места, включително и села.

Гвоздеят в активностите ще се случи на 13 юни, когато трябваше да се проведе физическото шествие, но в духа на времето прайдът подготвя онлайн концерт на живо, който ще бъде излъчван във Фейсбук канала на София Прайд, както и на страниците на фондациите GLAS, „Билитис“ и „Младежка ЛГБТ организация Действие“, които са организациите зад прайд.

Концертът ще започне в 20:00 ч. и ще бъде с участието на едни от най-верните музиканти поддръжници на ежегодното шествие за равноправие, като Рут Колева, Мила Робърт, Прея, Иво Димчев, както и няколко нови имена. Освен тях в събитието ще се включат с видео послания и още популярни лица, драг кралици, танцьори и много други.

Онлайн активностите през юни, традиционният месец на прайда, ще продължат с видеопоздравления от посланици, лайв DJ парти от необичайна локация, представяне на тематичен видео клип на известен български изпълнител. София Прайд ще участва и в онлайн събитието Global Pride на 27 юни, в което ще се включат стотици прайдове от цял свят, отново под формата на онлайн концерти на живо.

Междувременно по повод 17 май, международният ден срещу хомофобията и трансфобията, Агенцията на Европейския съюз за основни права (FRA) публикува свое ново изследване на положението на хомосексуалните, транс и интерсекс хората в държавите, членки на ЕС, съгласно което над половината от хората, числящи се към тези групи в България, крият тази своя идентичност от околните, близо 30 процента са се чувствали дискриминирани на работното място, а близо 40 процента заявяват, че когато са ставали жертва на тормоз или насилие заради идентичността си, не са съобщавали на полицията от страх, че самите служители на реда ще проявят дискриминационно отношение.

Посланията на прайда продължават да бъдат изключително важни поради широкоразпространените предразсъдъци и омраза, на които са подложени ЛГБТИ хората в България ежедневно – отхвърляне от семейство и приятели, насилие, тормоз в училище, дискриминация на работното място и в сферата на образованието, липсата на законодателна уредба на отношенията в семействата на ЛГБТИ хората и др. Прайдът е сред малкото събития, които дават видимост на тази маргинализирана общност и гласност на тези неравенства.