Създадоха най-голямата 3D карта на Вселената (ВИДЕО)

Астрофизици са изследвали четири милиона галактики

Мистика
13:26 - 27 Юли 2020
4905
Създадоха най-голямата 3D карта на Вселената (ВИДЕО)

Астрофизици показаха най-голямата досега 3D карта на Вселената, резултат от анализ и проучвания на повече от четири милиона галактики, предаде АФП.
 
„Усилията на стотици учени от около 30 институции по света са довели до създаването на картата, която е пълната история за разширяването на Вселената", заяви Уил Пърсивал от Университета във Ватерло в Онтарио, Канада.
 
В проекта, стартиран преди повече от две десетилетия, изследователите са вложили "най-точните измервания на историята на разширението на Вселената в най-дълго изучавания досега космически период", се казва в изявление на авторите.
 
Картата разчита на най-новите наблюдения на Sloan Digital Sky Survey (SDSS), озаглавена "удължено осцилационно спектроскопско изследване на Барион" (eBOSS), с данни, събрани от оптичния телескоп в Ню Мексико за последните шест години.
 
Младата Вселена след Големия взрив е сравнително добре позната чрез обширни теоретични модели и наблюдение на космическия микровълнов фон - електромагнитното излъчване на зараждащия се космос.
 
Проучванията на галактиките и измерванията на разстояния също допринесоха за по-доброто разбиране на процеса на разширяването на Вселената в продължение на милиарди години.
 
Кайл Доусън от Университета в Юта, който представи картата, заяви, че „изследователите са работили в продължение на пет години, използвайки най-съществените проучвания в космологията през последното десетилетие".
 
Астрофизикът Жан-Пол Кнайб от Швейцарския федерален технологичен институт (EPFL) в Лозана, който инициира eBOSS през 2012 г., заяви, че целта е била да се създаде „най-пълната 3D карта на Вселената през целия живот на Вселената“.
 
За първи път изследователите показаха "небесни обекти, които показват разпределението на материята в далечната Вселена, галактики, които активно образуват звезди и квазари".