Създадоха първата лепенка ваксина срещу COVID-19

Ваксиналният пластир на протеинова основа „е доказал своята висока ефективност“

Свят
11:04 - 28 Юли 2022
4546
Създадоха първата лепенка ваксина срещу COVID-19

Австралийската биотехнологична компания Vaxxas е създала първата протеинова ваксина срещу коронавирус. Учените вече са успели да докажат високата му ефикасност и способността му да се противопоставя на всички основни щамове на SARS-CoV-2.

Главният изпълнителен директор на Vaxxas Дейвид Хоуи заяви, че ваксиналният пластир на протеинова основа „е доказал своята висока ефективност“ при широкомащабни лабораторни изпитания. „Доказахме способността на ваксината, доставяна с пластира, да неутрализира всички известни варианти на коронавируса, който причинява COVID-19“, каза той.

Резултатите на компанията са потвърдени от учени от университета в Куинсланд. Дейвид Мюлер, старши изследовател в катедрата по химия и молекулярни науки, заяви, че лекарството, инжектирано с пластира, „генерира широк имунен отговор, който му позволява да неутрализира всеки щам на коронавирус. Тествахме ефекта му върху първия щам, получен в Ухан, а след това проверихме реакцията върху вариантите алфа, бета, гама, делта, каппа, ламбда и омикрон. Във всички проби регистрирахме способността на ваксиналния пластир да неутрализира вируса“, уточнява Мюлер.

Според експертите на Vaxxas, след като се докаже, че лепенките са ефективни и безопасни по време на изпитания върху хора, които ще започнат в Бризбейн, Австралия, през четвъртото тримесечие на 2022 г., те ще бъдат пуснати на пазара първо на местно ниво, а след това и на международно. До края на 2023 г. компанията планира да произвежда поне 300 милиона пластира годишно.

„Масовото производство на лепенките, които са по-евтини от спринцовките и иглите, ще помогне за имунизирането срещу COVID-19 в развиващите се страни и ще увеличи броя на ваксинираните сред тези, които не могат да си поставят инжекция“, посочват от компанията.

Vaxxas изтъкна и високата безопасност на своите продукти, които представляват малък плосък алуминиев цилиндър с диаметър около 3 см и дебелина 12 мм.

Той може да се прилага самостоятелно, като просто се нахлузи върху рамото и се смачка капсулата с лекарството, вградена в горната повърхност на пластира. Ваксината в него остава стабилна при всякакви температури и може да се съхранява в продължение на 12 месеца.