Създателите: „Спутник V” не води до тромбози

Актуални новини
18:48 - 14 Април 2021
3649
Създателите: „Спутник V” не води до тромбози

Създателите на руската ваксина "Спутник V" увериха, че продуктът им не причинява тромбози, потенциална странична реакция, която засегна имунизационните кампании в няколко западни държави, информира АФП.

САЩ препоръчаха временно да се спре поставянето на ваксината на Johnson & Johnson, след като един човек почина в резултат на рядка тромбоза в мозъка след ваксинация. До момента в страната са поставени близо 7 милиона дози.

Американската корпорация Johnson & Johnson обяви, че отлага доставките на ваксината срещу COVID-19 за Европа, след като по-рано американските власти препоръчаха временно да се спре употребата й заради случаи на тромбози.

Дания стана първата държава от Европа, която прекрати използването на ваксината на AstraZeneca след случаи на редки, но сериозни тромбози сред ваксинирани.

Както при ваксините на Johnson & Johnson и AstraZeneca, руската ваксина използва вектор варианти на аденовирусите.

Институт "Гамалея", разработил "Спутник V", обяви, че няма риск от образуване на тромбози след поставяне на ваксината.

Мащабен анализ на страничните реакции по време на клиничните изпитания и по време на масовата ваксинация с ваксината "Спутник V" показва, че няма случаи на церебрална венозна тромбоза, се казва в съобщение на института.

Русия регистрира ваксината през август 2020 г., което предизвика критика в страната и чужбина заради бързия процес, но водещ медицински журнал обяви тази година, че ваксината е безопасна и високо ефективна.

Ваксината е регистрирана за използване и в други държави.

От "Гамалея" съобщиха, че са готови да споделят прочистващата си технология с други производители на ваксини, за да им помогнат да се минимизира рискът от странични реакции при ваксинацията.