Създава се най-големият застрахователен брокер у нас

КЗК разреши на "Юнилинк България" да придобие SDI

Новини
12:25 - 13 Февруари 2024
7398
Създава се най-големият застрахователен брокер у нас

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на "Юнилинк България" да придобие едноличен контрол върху "ЕС Ди Ай Груп" (SDI). Припомнеме, че в края на ноември миналата година антимонополната комисия обяви, че ще проучи задълбочено въпросната сделка. 

Сделката е важна, защото след "зелената светлина" от КЗК двата най-големи застрахователни брокера у нас - I&G Brokers и SDI, ще се окажат с един и същи собственик. Става дума за финтех компанията Acrisure, която у нас влиза през полското си подразделение Unilink. По данни на Комисията за финансов надзор SDI и I&G имат общ премиен приход от дейност у нас за 2022 г. в размер на над 300 млн. лева, пише money.bg.

КЗК направи подробен анализ на пазара преди и след евентуално сливане на двете компании. Според него водеща застраховка и за двамата участници в сделката е "Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на МПС", при дистрибуцията на която в резултат на сделката

придобиващата група ще заеме лидерско място с дял от 25,73% за 2022 г.,

притежавано преди сделката от придобиваното предприятие (с 16,8% за 2022 г.). "Гражданска отговорност" е застраховката с най-голям дял в България.

Основни конкуренти при предоставянето на застраховка "Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на МПС":

Обединената група ще има значителна преднина пред останалите участници на пазара и при застраховка "Помощ при пътуване" с пазарен дял 23,13%, отново формиран преимуществено от "Ес Ди Ай Груп", добавъчният дял на което е 17,57% за 2022 г.