Сблъсъци и престрелки в Либия

Сраженията породиха опасения за завръщане към хаоса при свалянето на Кадафи

Свят
16:27 - 17 Май 2022
3383
Сблъсъци и престрелки в Либия

В столицата на опустошената от войната Либия избухнаха сражения между поддръжниците на две съперничещи си администрации, които заплашват да подновят хаоса в богатата на петрол северноафриканска страна.

Сблъсъците избухнаха тази сутрин преди зазоряване и около 7 ч. се разразиха тежки престрелки, съобщи АФП.

Либия е управлявана от премиера Абдулхамид Дбейба, но управлението му е оспорвано от Фати Башага, който беше назначен за премиер през февруари от парламента в източния град Тобрук.

Насилието избухна, след като неговата пресслужба обяви "пристигането на министър-председателя на либийското правителство г-н Фати Башага, придружен от няколко министри, в столицата Триполи, за да започне работата си там".

Нямаше незабавна реакция от страна на правителството на единството начело с Дбейба, което беше избрано през 2020 г. като част от проблемния мирен процес, подкрепян от ООН, и което оттогава отказва да се оттегли.

Сраженията породиха опасения за завръщане към хаоса, който цари, откакто подкрепеният от НАТО народен бунт през 2011 г. свали диктатора Муамер Кадафи, и за тотален конфликт, който обхвана столицата през 2019-2020 г.

Правителството на Дбейба беше натоварено със задачата да доведе Либия до избори, насрочени за декември миналата година, но те бяха отложени за неопределено време, а политическите му опоненти твърдят, че мандатът му вече е приключил.

През февруари парламентът в Тобрук определи бившия вътрешен министър Башага за министър-председател. Той обаче не успя да измести Дбейба, който многократно е заявявал, че ще предаде властта само на избрано правителство.

През март въоръжени групи, подкрепящи Башага, вече се бяха разположили в покрайнините на столицата, което породи опасения за конфронтация, която ще сложи край на крехкото примирие, действащо от октомври 2020 г.

Башага е подкрепян от Халифа Хафтар - базирания в източната част на страната военен силовак, който ръководеше неуспешния опит за превземане на Триполи през 2019-20 г. и който поддържа контрола върху няколко ключови петролни инсталации.