Сблъсъци избухнаха пред парламента в Бейрут, десетки са ранени

В центъра на ливанската столица пристигнаха колони с протестиращи от различни градове на страната

Новини
21:20 - 18 Януари 2020
1473
Сблъсъци избухнаха пред парламента в Бейрут, десетки са ранени

Пред сградата на парламента в Бейрут избухнаха сблъсъци между демонстранти и полицията. Силите на реда използваха сълзотворен газ, за да разпръснат множеството.

До сблъсъците се стигна, след като участници в протестите започнаха да хвърлят камъни и метални пръчки по полицейския кордон. След това се опитаха да съборят огражденията. Полицаите, на свой ред, използваха сълзотворен газ и водни оръдия.

По-рано активистите призоваха към провеждането на масова демонстрация пред парламента под лозунга "Събота на гнева". В центъра на ливанската столица пристигнаха колони с протестиращи от различни градове на страната.

Икономическата и финансова ситуация в Ливан продължава да се влошава. През октомври започнаха антиправителствени демонстрации с искания за икономически реформи и съдебно преследване на чиновниците, замесени в корупционни схеми.

Въпреки подадената оставка на правителството, протестите не спират. Държавата се намира в политически вакуум повече от 2 месеца. Президентът назначи нов министър-председател, но все още не е сформирано ново правителство, които да удовлетворява всички политически партии.