Сблъсъци в Париж при протест срещу расизма

Вътрешният министър Кристоф Кастанер отговори, че "насилието няма място в демокрацията”

Свят
11:32 - 03 Юни 2020
1842
Сблъсъци в Париж при протест срещу расизма

Избухнаха сблъсъци между полицията и протестиращи в Париж във вторник, след като около 20 000 души нарушиха забраната за събирания. Демонстрацията беше организирана във връзка със смъртта на чернокож при полицейски арест, информира АФП.

Недоволството беше изразено на фона на безредиците в САЩ в резултат на протести срещу расизма и полицейското насилие.

Участниците в демонстрацията във Франция използваха лозунги от американското протестно движение. Те призоваха за справедливост и възмездие за смъртта на Адама Траоре, чиято смърт преди четири години се превърна в кауза срещу полицейския произвол в европейската държава.

Демонстрацията, организирана след публикуването на два различни доклада за причината за смъртта на Траоре, не беше позволена от полицията заради забраната за събиране на повече от 10 души в борбата с коронавируса.

Протестът започна в късния следобед във вторник пред съд в Северен Париж. Впоследствие участниците в демонстрацията започнаха да хвърлят предмети, а полицията отговори със сълзотворен газ за разпръскане на тълпата. Възникнаха спорадични сблъсъци, при които полицията беше замеряна с камъни, а силите на реда отговориха с гумени патрони.

Някои протестиращи запалиха кошове за смет, велосипеди и скутери и вдигнаха барикади по улиците.

Вътрешният министър Кристоф Кастанер отговори, че "насилието няма място в демокрацията".

Проведоха се и други протести във Франция, 2500 души участваха в демонстрация в Лил, 1800 души - в Марсилия и 1200 души - в Лион.

След спор за проверка на самоличността, 24-годишният Траоре е хванат в къща, където се укрива след 15-минутно преследване от полицията през 2016 г. Един от тримата полицаи, замесени в ареста, е разказал пред разследващите, че е съборил Траоре на земята с тялото си. Французинът е изгубил съзнание в патрулния автомобил и е починал до полицейски участък. Той все още е бил с белезници, когато парамедиците пристигнали.

В петък френски здравни експерти обявиха, че тримата полицаи не са виновни за смъртта на Траоре и че той не е умрял от задушаване, когато е бил проснат на земята от служителите на реда. Експертите са установили, че Траоре е починал от сърдечна недостатъчност.

Откритията, третият официален доклад, който оневинява полицаите, отхвърлят предишна съдебно-медицинска експертиза, изготвена по настояване на семейството на жертвата, според която Траоре е починал вследствие на задушаване.

Но вчера ново разследване, поискано от семейството на жертвата, разкрива, че смъртта му е настъпила след използвана от полицията техника при задържането му.

Противоречията в различните съдебно-медицински експертизи са подобни като при случая с Джордж Флойд, който доведе до протести в САЩ. Предварителните резултати от аутопсията показват, че Флойд е починал в резултат на придружаващи сърдечни проблеми, докато организираната от семейството му аутопсия е установила, че той е починал от задушаване вследствие на натиск. Впоследствие официалната аутопсия потвърди, че Флойд е убит при притискане на врата.