СДС иска безлихвени кредити за жилища на младите

Сините искат майчинските през 2-та година да са 90% от сумата, на която са се осигурявали жените

Новини
14:29 - 12 Ноември 2019
2211
СДС иска безлихвени кредити за жилища на младите

От 5 на 2% да бъде намален данък дивидент. За тези промени в бюджета настояват от СДС. Ако предложението им се приеме и се случи, вероятно приходите в бюджета ще бъдат по-малко с 60-70 млн. лв. според техни изчисления. Синият лидер Румен Христов обясни, че това е един допълнителен стимул за привличане на чуждестранни инвестиции, както и за българските инвеститори и компании. Христов отчете, че най-важното е, че Бюджет 2020 г. най-после е балансиран. 

Сините са категорични, че заложеното в хазната за следващата година е пресметнато реалистично. От партията отчетоха, че близо 127 млрд. лв. е БВП, но дали е достатъчно, това е друга тема. От СДС настояват да се направи всичко възможно средствата в икономиката да се увеличават, защото когато те се увеличават ще има повече средства за републиканския бюджет, които покриват социалните разходи.

Румен Христов изтъкна, че държавният дълг за следващата година е 19.8%, а средносрочният 3-годишен период за неговото намаляване е на 18,2%. СДС искат процентът на републиканския бюджет спрямо БВП да намалява от 39.8% за 2017 г., като през тази година той е заложен на 36.9%.

Сините обаче не виждат повече услуги в здравеопазването за пациентите, въпреки увеличението, което се предвижда в бюджета. Нито пациентите, нито лекарите, нито сестрите са доволни. Там трябва да работи правителството, подчерта Румен Христов.

За СДС средствата от 360 млн. лв., предвидени за увеличаване на учителските заплати, са в правилната посока. От партията посочиха, че не бива да изостават заплатите на университетските преподавалите и на хората в БАН. СДС смята, че трябва да се реши по какъв начин да се определя минималната ставка и ставката на отделните сектори.

Предложенията на СДС в бюджета са за повече политика за младите семейства - да могат да придобиват свои жилища с нисколихвени или безлихвени кредити. "Ако се даде възможността на младите български семейства да придобиват по такъв начин жилище вероятността те да остана в България е доста по-голяма", смята Румен Христов.

Сините искат в бюджета да бъде предвидено втората година от майчинството да бъде в размер на 90% от сумата, на която са се осигурявали майките преди да излязат в майчинство.

От своя страна кметът на Карлово Емил Кабаиванов посочи, че увеличението на общинските бюджети е главно в сферата образование. Малко е увеличението на средствата за общинската инфраструктура - около 10 млн. лв. Затова сините настояват за ускоряване на процеса на децентрализация на местната власт. 

Сините настояват и за средства за подпомагане на общинското здравеопазване. Идеите си СДС ще изпратят до парламента тези дни.

Общото между ГЕРБ и СДС е, че са започнали да дискутират възможността за децентрализация на общините.

От СДС предлагат част от данъците, които хората плащат да останат в общините, а не да отиват в Министерство на финансите. "Това са пари на гражданите, които работят и живеят в нашите общини", заявиха от партията.