Седем украинчета тръгват на училище в Ямболско

Общество
14:15 - 13 Април 2022
1791
Седем украинчета тръгват на училище в Ямболско

Родителите на седем украински деца в начален и прогимназиален етап са подали заявления децата им да бъдат записани в училища в Ямболска област.

Към момента няма подадени заявления за постъпване на украински деца в детски градини в региона. Изпратени са проби за изследване за полиомиелит на учениците в Националния център по заразни и паразитни болести и се очакват резултатите. Това съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Радостина Калчева.

Процедурата е задължителна поради различията в имунизационния календар в двете държави. След подаване на заявлението в Регионалното управление на образованието, родителите трябва да представят и имунизационен паспорт на децата си.

Наваксването на липсващи ваксини за дифтерия, полиомиелит и морбили отнема максимум два-три месеца, след което украинските деца могат да посещават училище или детска градина у нас, каза директорът на РЗИ – Ямбол.

По информация на Областния оперативен щаб, на територията на област Ямбол към момента са настанени 136 бежанци от войната в Украйна.

Снимката е илюстративна