Седемте танкера с газ идват от САЩ

Политика
14:20 - 28 Юли 2022
5431
Седемте танкера с газ идват от САЩ

Първият от седемте танкера с втечнен газ вече е договорено да акостира в Гърция, съобщи премиерът Кирил Петков след края на вероятно последното правителствено заседание. Останалите слотове за другите шест танкера ще трябва да определи и договори служебното правителство на Румен Радев. Първият кораб идва през октомври, като идеята е всички зимни месеци да бъдат обезпечени чрез LNG по въпросната оферта. 

3 от седемта кораба ще дойдат тази година, а останалите 4 - през 2023 г., уточни енергийният министър Александър Николов. Цената е обвързана с индекса в САЩ, а не с този в ЕС. Към момента на получаване на офертата, общата стойност за първите 3 карго танкера е с около 30% по-ниска от ставката в рамките на ЕС, но в нея не се калкулират сметките за регазификация у нас и пренос. 

Петков каза, че до 18 август, когато трябва да се препотвърдят параметрите за въпросната сделка, е отворен вариантът за подписване и на по-добра оферта. Петков коментира, че това е безплатна възможност. 

Танкерите идват като оферта в резултат на усилията на кабинета и директна комуникация с ЕК за общи доставка. А името на конкретната компания не се споменава, защото сделката окончателно ще бъде сключена на 18 август, каза Николов. И разкри: 

"Държавата-доставчик е САЩ".