Седмица на мъжката мода в Париж заложи на шоуто, но без да поема рискове

Мода
12:53 - 22 Януари 2024
3730
Седмица на мъжката мода в Париж заложи на шоуто, но без да поема рискове

Седмицата на мъжката мода в Париж предостави витрина за недостатъчно рисковани решения, но потвърди статута на града като търговска и артистична столица за големите модни къщи, призвани да правят шоу, предаде АФП. 

От кройки до аксесоари, материи и детайли - приключилата модна седмица открои няколко тенденции за сезона есен-зима 2024/2025 г: 

"Колкото по-малко има, толкова повече се вижда, но без да е скучно", отбеляза  журналистът от списание "Ел" Матийо Бобар Делиер за АФП.

Този минимализъм следва естествено макротенденцията на 2023 г. - "тих лукс", трезва мода без суета или лога. През 2025 г. опростяването ще доведе до ясни, семпли линии със силни кройки а ла Том Форд през 90-те години на миналия век.

Класическият костюм се свежда до къси панталони, носени до средата на бедрото, за предпочитане с чорапи до коляното или много високи чорапи. 

Тоновете също стават по-земни: шоколадово, бежово, сиво, черно, тъмносиньо.

Ревюто на Фарел Уилямс за "Луи Вюитон", посветено на родната му Вирджиния, потвърди повторното въвеждане на каубойската визия в мъжкия гардероб. 

Решенията и на други дизайнери като Дрийс ван Нотен и "Кензо" показват, че вълна от американска мода ще залее магазините.

Колкото до материите, те са съчетание от деним, велур, обработена кожа, имитация на телешка кожа.

За да се избегне замаскирането и културното присвояване,

денимът се носи бродиран, сакото с ресни е разчупено с повече поп тонове, каубойският ботуш е подчертан от елегантна златна шпора,

а вратовръзката тип лавалиер или мексикански шериф се появява на неочаквани места. 

"Спри завинаги", "Бохем", "Няма да мълча" - послания, които невинаги са толкова революционни и дори на моменти са откровено безсъдържателни, се появяват изписани на гърбовете на облеклата, особено на саката. 

Напомняйки за естетиката на пънка и грънджа, тези ситопечатни или бродирани послания често са с шрифт, който имитира почерк. И въпреки трагедията и гнева на времето е изненадващо да се разбере, че те не касаят нищо конкретно. 

На пръв поглед нежната, лъскава и понякога кичозна страна на колекцията може да се види в палтата с размер XXL на "Диор" или в дребните щрихи върху обикновена небесносиня мъжка риза при AMI Париж.

Утешителното е, че изкуствената кожа може да се носи в духа "каваи" (сладък на японски), особено като свръхразмерни аксесоари - като чанта, изобразяваща аниме животно, или на края на ръката. Или като абсурдна и регресивна маса от лилави или черни косми върху забележителните шапки с уши на Acne Studio.

Тенденцията набра скорост от началото на сезона с хаштага #fauxfurjacket, който има осем милиона гледания в ТикТок и вече се предлага в артикулите на гигантите на бързата мода.

На модния подиум няма силует без кожен артикул в ръката или на гърба. Мъжете разполагат с чанти тип багета или кроасан, носени с къса презрамка, точно под мишницата - демонстрация на уверена женственост.