Седмицата: Ареее, всички у лево! „Харвардците“ с лява ръка – в десен джоб

Коментар
18:28 - 19 Септември 2021
10862
Седмицата: Ареее, всички у лево! „Харвардците“ с лява ръка – в десен джоб

Леви-десни, леви-десни, ще вървим напред! Зазвуча през тая, изминалата седмица тоя припев на оная детска песничка, в която невръстните „войници“ маршируват с пушки на папура от дръжките. Ама „дръжки!“- в смисъла, дето на някого нещо не му се е получил очакваният резултат. Точно „дръжки“ може да е крайният резултат и на новите политпартийни спасители. Тия, известните като „харвардците“, дето измаршируваха из първото тазгодишно служебно правителство на президента и кандидат пак за президент, но и „още нещо“ из партийните политики, Румен Радев. После не влязоха в следващата служебна власт, а си яхнаха кончетата от върбови клончета (пак от същата песничка) и се засилиха към парламента, дори и без партийно строителство.

„Бързат, бързат делфините“, както пък пееше бъдещата звезда Йорданка Христова, без да подозира за бъдещия политпартиен делфинариум на новите партийни войници Кирил Петков и Асен Василев – бивши икономически и финансов миностри. Тия дето, като няма как да използват името „Харвард“ в заглавието на новата си партия, се кръстиха „Промяната продължава“.

В съкратен вариант, както обикновено се използват имената на партиите, ще са ПП. Което обаче в официалната уредба на партийността означава „политическа партия“. Като например стародавните ПП ГЕРБ, ПП БСП, ПП ДПС, ПП ДСБ + ПП ДаБ = ДБ, но и най-новата до момента ПП ИТН. А още по най-новата, тази на новоизлюпените, според тях все от харвардската люпилня всеки един люпен, ще са ПП… и нищо. Толкоз, ПП(...)!

По друг начин (из)речено нищо и никаква ПП. Даже няма как и за скоротечно задалите се поредни предсрочни избори за парламент на 14 ноември т.г. да се регистрират, та ще участват с чужда регистрация. Е, законно е, а пък направо и комай боят е настанал кой да ги обслужи регистрационно. Според ПП(…) – 7-8 разни ПП-та им предлагали „регистрационните си табели“ – по разговорному „номерата“. Та да им мине номерът в спешен порядък и от министри Петков и Василев да станат депутати с още свои приятели „харвардци“.

Сигурно ще им се случи, след като шоуто на ПП ИТН отпадна от списъка на спасителите на тоя народ, дето чака спасителят да му падне от небето – може и от по-високо, примерно от „Харвард“. И затова трябва бързо да бърза новото спасяване, че току виж покрай шоуто на 45-ия и 46-ия парламент, завършило още преди да започне, се окаже, че рязко намаляват желаещите да бъдат спасени. Икономически и финансово казано – рязко спадне търсенето на спасители.

Изглежда затова и икономическият Кирил Петков, и финансовият Асен Василев заложиха именно на „леви-десни“ – на тая маршировка в своето новоокомплектоващо се политическо шоу. То няма и как другояче да си поднесат спасяването на тепсия и тая тепсия да им се напълни с гласове още на 14 ноември – след по-малко от два месеца. Така че, ама по-всичко личи, ще обещават всичко на всички. На левите ще обещават леви мерки, на десните – десни, след като вече са обявили, че тяхната, спасителната метода на ПП(…), ще е „леви цели с десни средства“. Само дето не по харвардски, а по български обикновено това означава, или поне се усеща в смисъла на нашенския крилат лаф „с лява ръка – в десен джоб“.

За сведение на „Харвард“ това означава „правя далавери, крада“. Е да, прекалено пресилено е това толкоз отрано, когато ПП-то е в зародиш и даже ще разчита на сурогатно майчинство, та да се яви в изборния родилен дом на 14 ноември. Но такива сме, подозрителни – що спасители и с двете ръце са ни се изредили!

Така че, след като уж много прозападно десните по CV Петков и Василев и те се засилиха, като всички останали напоследък, да облъчват избирателя ляво целево, като едното нищо може да се разминат със спасяването. Като се изпързалят и с ляв, и с десен крак и на динена, и на бананова кора. И се ударят челно в друга по нашенски крилата фраза. Многоликата „Ареее, у лево!“ Преведено на харвардски това означава „разкарай се!“ с най-разнородна употреба. Като например: „Ще ми се правят тия на интересни! Айде у лево!“, „Тия па ще ми кажат на мене! Абе яааа у лево!“ и т.н.

Освен това, ако в „Харвард“ не знаят, би следвало да се отбележи, че синоним на „Ареее, у лево!“ като израз е и също толкова популярното „Ай, сиктир!“.

Естествено, в този ред на мисли за „лявото“ на „десните“ харвардци Петков-Василев има и виц. И то с включване на „майчиния“ им английски.

Ето го, да си го разшифроват до изборния ден, а най-вече за след него, когато най-вероятно и те ще са част, но от многото напоследък в парламента:

Български и американски кораб се срещат в тесен канал, където трябва да се разминат. Единият капитан вика: „Бегай у лево, бе!“. Другият: „Гоу лефт!“. Не могат да се разберат. След дълго умуване българският капитан събира екипажа и пита "Някой от вас разбира ли английски?" Обажда се само готвачът "Аз, ама малко...". Но няма избор и излиза на палубата и вика „Ду ю спийк инглиш?!!! Всички американци ревват с надежда „Йеееес!!!!! „Ами оди у лево, бе!“, изригва „англоговорящият“ от българския мостик.

Това е, да няма после и от ПП(…) като от ПП ИТН: Говорихме си със суверена, ама не се разбрахме кой какво всъщност иска!