Седмицата: Да повърнем дружно с мандат №17 (или 19?)

Коментар
13:08 - 24 Юни 2024
7713
Седмицата: Да повърнем дружно с мандат №17 (или 19?)

На кого ли не му се е случвало (сигурно е!), като реши да „лайкне“ нещо из социална мрежа, и да търси, търси…, ама все да не намира тоя правилния емотикон. Оня за повръщане, дето го няма сред предлаганите. Та се налага евентуално лично да го приложи - чрез изричен коментар да го напраска на нещото, дето му е предизвикало спазмите в стомаха в посока нагоре през хранопровода. Ей така е и в последните няколко години (един вид по Яворов) „Една, че две, че три усилни изборни години… Да беше мор, да беше чума… А то политпартийна градушка ни удари…“. От което сме баш като пребити – повечето изобщо не могат да тръгнат към урните, а който стигне там, му иде в прав текст (хартиено или машинно), да се издрайфа в тях.

В момента пак сме омотани в омандатването за съставяне на „редовна власт“. Всеки момент очакваме позивната „ние връщаме мандати – вие се връщате изборно да повръщате“.

От 4 април 2021 до 9 юни 2024 прескочихме на бързи обороти от 44-ото чааак в 50-ото НС – право в кръглия юбилей, дето трябваше да е ехеее, след доста четирилетки. А омандатването пък все върви с кръгла папка, както офисно му се вика на кошчето за боклук. В което „бързопроходно“ заминаха мандат след мандат за съставяне на редовна изпълнителна власт на държавата ни. Като скоротечната (3 години и 3 месеца) логистиката е по следната свръхмандатна формула от парламент на парламент и от несбъднат на още по-несбъднат кабинет: 3 опита + 3 опита + 4 опита + 3 опита + 2 опита + 1 опит = 16 „мандатности“, повечето от които приключили със служебна победа на президента-премиер Румен Радев.

А от миналата седмица, откакто пак сме с нов парламент, чакаме да се изтърколи 17-ят мандат – я 18-и, я пък 19-и. Засега ГЕРБ-СДС се канят да претворят първия (на победителя!) мандат в дела. Вторият, пак по конституция, би се паднал на вторите - ДПС, ако герберските дела не се получат, щото останалите след втората сила „делово“ отказват подкрепа и за първия, и за втория. Хоп, има обаче една сила – ИТН (предпоследната, по стечение на гласоподавателните мътни течения – като след градушка, де, дето докараха след тях друг „величав“ в класацията за парламента да е последен), която освен дела иска и документи. От Румен Радев искат документ те да са третата (избраната от президента) сила, на която той да връчи мандат за разджуркване на властта, ако първата и втората не успеят с джуркането.

Засега – две седмици след предсрочния следротационен, но без ротация вот на 9 юни за парламент, положението категорично е „джуркане на боб“. Избирателят (и гласувал, и негласувал) в мнозинството си (над 60 на сто) иска да си има редовно правителство, родено от компромиси на всичките 7 парламентарни сили. Поне 5 от тях обаче искат да са опозиция, без значение на кого. Както би казала някоя известна! – я миска, я друга кифла – „по принцип“ искат да са опозиция. Ей така, на олимпийския принцип.

Този път поне парламентът се конституира и то само за ден и половина, а не за три дни, вместо за час-два в първия ден. Това обаче просто ни дава шанс пак да ходим на избори, че ако не беше „тръгнал“ парламентът, дори и на теория нямаше как съвсем конституционно изобщо да ходим да избираме следващото предсрочно НС. Пък кво щеше да прави действащото по новите конституционни промени „не президентско“, а „по домова книга“ служебно правителство на шефа на Сметната палата Димитър Главчев, изобщо не подлежи на смятане.

И тъкмо „успешното потегляне“ на парламента изобщо не го решават тоя проблем. Още повече подкрепен от „историческата“ ни политпартийна история на тия последните 3 години и почти 3 месеца. История как се сдава мандат – власт, още преди да си я получил. Ето ги и „историческите“ факти.

След изборите на 4 април 2021 първата тогава сила ГЕРБ-СДС връщат чрез кандидата си за премиер Даниел Митов мандата за съставяне на правителство след заявения отказ от страна на т. нар. партии на протеста да участват в управлението заедно с ГЕРБ, понеже всъщност ще го изчегъртват. И втората тогава сила ИТН чрез техния кандидат за министър-председател Антоанета Стефанова връща мандата още при получаването му. Те пък с мотива, че и „партиите на протеста“ нямат достатъчно гласове за съставяне на правителство, а пък не желаят да влизат в коалиция ни с ГЕРБ, нито с БСП и ДПС. Президентът Радев си избира за третия мандат БСП, която още нямаше проблема да е втора или трета отзад напред. Лидерката (тогава не в оставка) Корнелия Нинова заявява, че изобщо няма да го мисли, а веднага ще го върне мандата. И така започва историята „Огън, служба не (ви) остана!“, на служебната изпълнителна власт на държавния глава Румен Радев – роди се първото му правителство „Янев 1“ след 3 върнати мандата.

„Янев 2“ пък е изродено след изборите на 11 юли 2021. Този път мандатната въртележка започва с тогавашната първа сила – вече ИТН, с някой си Пламен Николов за премиер, останал в аналите само като „Шнорхела“ поради търговската си дейност. Който представя изпълнен мандата с пълен списък с министри за проектокабинет. Само дето съставът така „смайва“ дори и

проектоправителството въобще няма да бъде внасяно в НС за гласуване. Вторият мандат втората сила ГЕРБ-СДС го връща със заявка за това още преди Радев да им го е връчил. Но пък си представят на своя пресконференция и те проектосъстав начело пак с Даниел Митов – ей така, да се знае, че винаги има кои да са министри. Третият мандат пак е даден от президента традиционно на БСП и традиционно върнат.

Следва служебното правителство „Донев 1“ след изборите на 14 ноември 2021, вече с нов рекорд – 4 върнати мандата, единият от тях не по желание, а „насилствено“. Първо все пак има редовно правителство след връчения първи мандат на новия победител ПП с премиер Кирил Петков и четворна министерска коалиция зад гърба си. Което обаче е свалено с вот на недоверие от ГЕРБ-СДС и с „нож в гърба“ от ИТН – една от съставните части на властовата четворка. По конституция следва пак връчване на мандат на първата сила ПП за втори кабинет в рамките на същия парламент. Аритметиката „на победителите“ обаче вече не им стига и те връщат неизпълнен мандата. После всичко си е съвсем традиционно – вторите ГЕРБ-СДС на мига връщат мандата при получаването му при Радев. Който пък избира отново БСП за трети получател, който след цели 10 дни уж преговори, му го връща празен.

„Донев 2“ поема по служебната пътека след изборите на 2 октомври 2022. Понеже ГЕРБ-СДС се връщат на позицията на победител, но няма „победен“ резултат за изпълнителната власт, нищо че за премиер е номиниран чудодейният професор-медик Николай Габровски. Който влиза в новата си роля само за да върне изпълнен мандата, но не получава нужната подкрепа при гласуването в парламента. Следва връчване на втория мандат на тогава вторите ПП, които номинират за министър-председател Николай Денков. Който пък връща мандата неизпълнен, понеже в парламента още условията им във вид на „приоритетите“ не срещат одобрение. Ииииии… третият мандат отива приииии… БСП. След отново несбъднати „преговори“ за подкрепа Корнелия Нинова пак връща празна папка на Радев.

И така стигаме до голямата врътка под формата на Сглобка – правителството Денков – (без)Габриел. Което успява да доведе отново нещата до кота „нула“ само с 2 върнати мандата след изборите на 2 април 2023. Първият мандат е връчен от президента на отново победилите ГЕРБ-СДС. В същия ден лидерът на БСП Корнелия Нинова обявява, че партията се оттегля от преговорите за първия мандат (белким са се включвали). Ден по-късно от вече сдружените ПП и ДБ и постигнали втори изборен резултат, също обявяват, че няма да подкрепят кандидата на ГЕРБ за премиер, като и третата сила „Възраждане“ също отказват. Но пък ДПС с летящ от тогава старт заявяват, че ще подкрепят кабинета „Габриел“. Но пък последните вече ИТН съобщават, че няма да участват в преговори за първия мандат. И Мария Габриел връща неизпълнен мандата на президента. Вторият мандат е за вторите ПП-ДБ, които отново номинират Денков за министър-председател. И хоп, става чудо – ражда се на „джентълменска“ нога Сглобката във вид на ротационно управление между ПП–ДБ и ГЕРБ–СДС. За първите 9 месеца министър-председател ще е академик Николай Денков, а за следващите 9 месеца – бившият еврокомисар Мария Габриел. Ама уж сглобената (не)коалиционна редовна изпълнителна власт се разглобява още щом изтича времето на ПП-ДБ. Започва времето на „пудела“, което така разлайва и малкото останали избиратели, че доскорошните мандатоносители губят над 300 000 гласа – преимуществено от ПП. А „дясното с леви инструменти“ ПП-ДБ е едва-едва трета сила след изборите на 9 юни т.г. Като за капак още преди това, според собствените им конституционни промени, служебен премиер става герберът Димитър Главчев. Който единствен „от домовата книга“ се нави да вземе властта от вече не „президента-премиер“, а „президента-раздавач (пощальон)“ Румен Радев.

И какво, приповръща ли ви се от тия спомени? Ако не – скоро ще ви дойдат напъните! Само следете, качете се на започналата нова мандатна въртележка.

На която въртележка на практика само кончето на ГЕРБ-СДС изглежда същото – първа сила е, но и то олющено, със 150 000 гласа по-малко отколкото на миналогодишните избори, и с един депутат минус отколкото в предишния парламент. Иначе ДПС са вече на крилете си на втора сила. Трети са ПП_ДБ но с бройка депутати, колкото на четвъртите „Възраждане“. Които пък си мислеха, че ще са „поне втори“. БСП с лидера си в оставка и редови депутат Корнелия Нинова достигнаха животозастрашаващия си минимум. Е, не са предпоследни на парламентарното дъно – пред-пред-последни са. Само понеже летвата прескочи едно „историческо“ „Величие“, което е заето със собствените си „панаирни историйки“, на които щели да се отзоват в „замъка им“ над 100 000 верни поданици, но на с(ъ)бора в „Историческия (им) парк“ се явиха около 3000, барабар с децата – все още бъдещи все пак избиратели. Но пък точно заради това „Величие“, ИТН не са последни, въздигнаха се до предпоследни, че и си увеличиха депутатите на 16 броя. Което според шоуменското лидерство категорично им дава правото този път президентът Радев да изплюе тяхното име като получател на третия мандат за съставяне на правителство, ако първите две сили не успеят да си напишат собствените домашни. Като по традиция ИТН вече са готови с министерски списък. Скромен този път, без „шнорхел“ за далечно плаване – само финансов министър, регионален и още няколко може би „по-дребни“ искали да са техни „експерти“ в тая повръщня, пардон власт.