Седмицата: Кой сега е Ергенът? Бойко! – ама Рашков ли или Борисов?

Коментар
07:10 - 21 Март 2022
9000
Седмицата: Кой сега е Ергенът? Бойко! – ама Рашков ли или Борисов?

Странна работа е това тв програмата. Уж си има точни дати и час, а все трябва да е нащрек зрителят. Тъкмо си е надробил салатата и си сипва ракията или пък е изпукал пуканките в микровелето за бирата, та да рахатяса пред телевизора в уреченото време, и хоп – промяна! Това дето ще го гледа, не му отговаря на менюто – трябвало е пак мента, глог и валериан да си разбърка.

Така и през изминалата седмицата. Тъкмо си помислихме, че ще ни се размине тазседмичната „промяна“ само със (о)съвременен политпартиен римейк, но без грам история на историческата лента „Хан Аспарух“ от 1981 г. Като в новата версия главният герой е Ювиги Костя – хан Копейкин, който обяви, че е време за преосноваване на България. „Как точно предстоящата визита на министъра на отбраната на САЩ ще помогне за националната сигурност и за запазване на българския интерес? Съюзниците ни ни водят към военен конфликт, в който нямаме роля. Заплашват да ни превърнат във фронтова линия. Дойде време за преосноваване на българската държава, с грижа за българите“, заяви с декларация от трибуната на парламента изпълнителят на главната роля - лидерът на парламентарното „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Помислихме си го, ама не би! „Промяната продължи“, направо изби рибата в съвсем друга посока. Посегнаха рибарите на най-милото в момента – на „Ергенът“. Зрителят баш гледаше на коя роза – кандидатка да му скъси ергенлъка на главния герой в луксозното риалити, той – Ергенът ще й подвие опашката, като не й подари роза (ще я изхвърли от шоуто), и… йок! Прекъсна внезапно идилията някъде там на Егея миналото лято и цъфна директното риалити от студена мартенска Банкя, в което служители на сегашния МВР шеф Бойко Рашков влизат в топлата къща на предишния си шеф и като някогашен главен секретар на същото МВР, и като по-скорошен премиер, а най-вече като сегашен пръв опозиционен лидер Бойко Борисов, та да го преместят на студено чрез тв арест.

Кой колко е настинал по време на снимките на заместващото „Ергенът“ риалити, тепърва може и да видим, а по-вероятно и да не видим. Че то директните излъчвания приключиха за една нощ, следват останалите поне 1000 нощи на големите приказки за приспиване.

За сведение на някой, който съвсем случайно не е видял на живо промяната на „Ергенът“, дължим да отбележим: „Епизодът, излъчен на 17 март 2022 г., бива прекъснат поради извънредното отразяване на новините на спецакцията на МВР, свързана с арестите на бившия премиер Бойко Борисов, Менда Стоянова, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова“. Така пише, вече е добавено на страницата на „Ергенът“ в Уикпедия. То Менда не беше изобщо арестувана, но това са подробности от Гугъл. А останалите трима само ги извозиха по тъмно до ареста и ги пуснаха на притъмняване на следващия ден.

Пак за сведение на тоя някой, дето може пък и не съвсем случайно да не гледа „Ергенът“, това е „романтично риалити предаване“ от световна величина – гледат си го в около 30 държави по света, а в момента и у нас. То, в луксозна обстановка, „проследява пътя на двадесет дами към сърцето на един единствен мъж, който има възможност да открие жената на мечтите си и да я направи своя съпруга на финала“. А по време на целия сезон „участниците се опознават в пленителната обстановка и великолепие на чуждестранно имение, пътуват до спиращи дъха екзотични места, а конфликтите, както вътрешни, така и външни, произтичат от елиминационния регламент на шоуто и борбата за последната роза – основен елемент в шоуто“. Това с розата става, като „единственият мъж“ подарява всяка вечер по една роза на претендентките да го венчаят за себе си, но всеки път една остава на сухо без роза – развенчава я уж потенциалният жених чрез изгонване. И така докато остане само една – булката. Дълго и мъчително прецеждане.

Така де, колко още да го чакаме тоя розобер? И бам – не само за най-нетърпеливите, миналата седмица на 17 март се видя как може и да е по-кратко - без рози и не с романтично, а с политкриминално „спиращо дъха пътуване“ до екзотиката на ареста.

Сега въпросът е къде е границата между политическото и криминалното и кой е носителят на едното или другото или пък и на двете от двете страни на тия предбрачни или пък съвсем брачни отношения между предишната и сегашната власт. Това което обаче е съвсем ясно е, че Ергенът вече се казва Бойко – само предстои да се уточни кой Бойко. Рашков или Борисов ще раздава розите? А най-вече докога ще продължи шоуто им да се черпят един друг с бодлите, а да го отнасят пак зрителите с поредното измислено риалити, в което всеки си копа в своята градинка на иначе уж държавническия розариум.

В момента ето какво е цъфнало в трънака (според заливащите ни риалити мнения и на експерти, и на обикновени анализатори). Бойко Рашков демонстрира абсолютната си неспособност, че освен да шуми, нищо друго не може да направи. Бойко Борисов след акцията се чувства оневинен и активизиран начело на партията си ГЕРБ. Но пък засега само ще си стоят герберите така натопорчени уж за избори, щото такива не могат да бъдат предизвикани, ако не се получи реалното риалити да набъбне достатъчно разделението в имащата властта коалиция. Президентът Румен Радев пък се намести в новата си желана роля – отдалечен от доскорошните си съюзници за превземането на властта – сега може да я превзема еднолично, без съюзници или с нови, според новите си желания пак за старата си (и изпълнителна) власт. Партньорите в действащата четворна властова коалиция обаче могат вече много по-бързо да се чувстват обидени един на друг – най-вече защото някой им посегна на толкова ценната играчка за залъгване на зрителите им – Бойко Борисов и „неговата прокуратура“, сглобени в едно. Премиерът Кирил Петков пък може да го играе изпързалян и от вътрешния си министър, а не само от „световната инфлация“ и от „войната в Европа“. И ако с тия двете и други кризи не се оправя, то може да си рестартира екзотичното управление със съвсем неекзотично, съвсем политпартийно изтъркано риалити – гръмко да разгроми Бойко, ама не Борисов, а Рашков. Да се освободи от него, за да не потъне заедно с него.

И т.н. - новото шоуто на „Ергенът“ тепърва ще продължи. Поне до първата брачна нощ, все пак. Когато поне би трябвало да се разбере кой е булката и кой младоженецът. Ама може и да не се разбере кой кой е. Нищо че не сме подписали Истанбулската конвенция, в това мътно ергенско парти всеки може да се изреди не на друг, а на зрителя.