Седмицата: Писък! Сцепването на Doğan-а тръгна от karpuz-а

Коментар
17:28 - 30 Септември 2024
3494
Седмицата: Писък! Сцепването на Doğan-а тръгна от karpuz-а

Писък! Не бе, не са пуснали трейлър на осмия, още преди да е завършен седмият филм от поредицата ужаси с това заглавие. Такова нещо, видите ли и като едното нищо, само ние го можем, като за последните едва 3-4 години не просто ги стигнахме, а ни дишат кинематографично прахта американците. Техният „Писък“ е със старт ехеее, там далеч през 1996 г. Пък с нашенския се опищяхме поголовно и явно все по-безвъзвратно само от 2020-а насам.

Ето, вече сме в „изборния писък“ на седмите парламентарни избори за този период, като шест от тях нередовни – предсрочни. За капак отсега е на макс ясно, че осмите нашенски си ужаси ще ни потропат на вратата най-късно в ранна пролет догодина. Изкормваме ги парламентите на ужасите по 2-3 на година, като в момента му се гласим на 51-ото Народно събрание, а трябваше да сме в 45-ото. Ама не – писък след писък до пълно удушаване на списъка с гласували.

В момента обаче е по-различно, малко като при „Писък“, когато си смени режисьорите. Най-малкото вече не ни трябват просто 2, най-много 3 политсили, за да се състави поне на хартия редовна власт. Политолозите, че и социолозите вече направо наддават в залаганията: нужни са 3-4-5 „сили“ от набъбващото на 7-8-9 парламентарно „представителство“. Чупим рекорди с писък!

В конкретния ни случай обаче „Писък“-ът от отминалата седмица е по разделителната линия от вида „къде го чукаш – къде се пука“. Тая пукнатина, дето съвсем неочаквано - един вид като по земетръсен разлом, разцепи ДПС. Всъщност разпукна като диня т.нар. почетно председателство под формата на уж непробиваемия Ахмед Доган.

Станалото-станало, както биха рекли в някой турски сериал, ако разбира се изобщо беше възможно нашенският Сокол да е техен Doğan. Ама това са подробности от друга орнитология. А и от станалото тепърва предстои да става какво ли не. Тепърва започва!

Но точно в края на миналата седмица – първата официално предизборна за сегашните избори, дойде „Писък“ тъкмо от ДПС-то на Доган, дето сега е под псевдонима (може от ДС, може и партизанско име да е) АПС. Писъка можем да го сравним с диня, така да се каже кинематографично: сцепването на Doğan-а тръгна от karpuz-а.

Що с любеница ли? Ами понеже иде реч за разпищяване по въпроса с подредбата на листите в новия т.нар. Алианс за права и свободи, поради законова невъзможност името да започва с главна буква „Д“ като на Доган по фамилия, но пък е с „А“ все пак като личното му име. Динята, карпузът обаче иде от приликата на едрия плод с листите в случая. Тъкмо са ги набутали като семки вътре кандидатите за депутати на АПС, и хоп – взеха да тропат недоволно отвътре. И то разни уж едри - почти като цялата диня семки, от което сцепването й направо тропа да я избомби отвътре.

„Писък“-ът на ужаса във вече и без това разлупеното ДПС на Ахмед Доган – това което „сарайски“ познавахме доскоро, се оказва че е заради отлюспването от водещите места в листите – направо изплюти, „на едни от най-верните на Доган като Тимур Халилов, Ализан Яхова, Валентин Тончев, Елван Атила“ и др. И замаяната им на избираемите места примерно с Николай Бареков… и др. „лидери на други партии“.

Ама така се получава с karpuz, дори и да си Doğan. Все някога, докато се съсредоточаваш да плюеш семките, се подхлъзваш на огризаната кора. В случая пързалка май се получава заради една близалка. Тая старата близалка, дето ДПС начело с Ахмед Доган „почетно“ си я близа към 35 години. В момента частта от ДПС, дето за изборите си е ДПС, но с добавка „Ново начало“, видно я е изплюло тая стара близалка, понеже и според социолози „заявява амбиции да участва активно в управлението на страната и да се разширява“. Докато от АПС(Д) – (Д) като Доган все пак – „искат да запазят старата роля на балансьор“.

Ама като си си сцепил партийната диня, като си я изял още преди това отвътре „по сарайски банкетно“, а накрая и най-верните си семки си ги сдъвкал и изплюл, нищо друго, освен хлъзгавата неминуемо динената кора, не ти е останала „да балансираш“. По-просто казано „никой не може да те изпързаля така, както сам можеш да се напързаляш. Еле пък ако не пропускаш да „вържеш кънките“ и да си „мажеш ските“ с чужди мед и масло (под наем, де!).