Сега го прегръщат и целуват, а преди време му откраднаха колата и искаха да го прогонят

Лучано Спалети осигури първа титла на Наполи след 33-годишно чакане

Спорт
17:30 - 05 Май 2023
7130
Сега го прегръщат и целуват, а преди време му откраднаха колата и искаха да го прогонят

Повратностите на съдбата - преди време беше посрещнат като враг, а днес е любимец на една от най-взискателните и предани публики в Италия. А защо не и в света?

Днес Лучано Спалети е големят герой в Неапол. Целуван и прегръщан от познати и непознати, а името вече му стои редом до това на недосегаемия в града Дон Диего. Диего Марадона.

Треньорът осигури първа титла на Наполи след 33-годишно чакане и първа такава след ерата на гениалния аржентинец.

А всичко беше толкова различно преди по-малко от две години. С пристигането си в Неапол, треньорът се сблъска с нравите на Юга. Беше посрещнат като враг. Та той беше водил преди време едни от най-големите съперници на Партенопеите - Рома и Интер. Ах, да, и Удинезе съща така, срещу който по ирония на съдбата неговият настоящ клуб спечели Скудетото.

Като цяло, нищо особено като футболна кариера - 120 мача за Специя, и слаби престои в родното Кастелфиорентино, Ентела, Виареджо и Емполи, където прекратява кариерата си. В Тоскана. И където стартира реално треньорската му кариера, в която впоследствие печели промоция за Серия А с Емполи, два пъти Купата на Италия с Рома и една Суперкупа на страната, но и две титли със Зенит в Русия. Там Спалети, който е страстен колекционер на футболни фланелки, печели и Купата на Русия и Суперкупата на страната.

Два пъти избиран за треньор на годината на Апенините, а по всичко изглежда, че към визитката си ще прибави и още едно такова отличие.

И предисторията след идването му в Неапол - колата му бе открадната, но не заради модела й! Тя бе "Фиат Панда". Плакат пред стадиона даде да се разбере, че инцидентът не е случаен.

"16-10-21: Спалети, ще ти върнем "Панда"-та, само си тръгни. Подпис: Крадците". Отговорът му тогава бе лаконичен: “Дали ще приема сделката? Да видим в какво състояние ще ми върнат "Панда"-та. Ще проследя и километража, да видя колко са навъртяли. И е важно всички CD-та на Пино Даниеле да са си на мястото! Иначе - никаква сделка!"

18 месеца по-късно същите тези крадци вероятно са част от празненствата в Неапол, които ще продължат поне до края на лятото.

А Спалети? Той вече не си иска колата. Сега е време да се наслади на първата си титла в Италия. А можеше просто да си тръгне в онзи есенен ден и да приеме, че не е желан в Неапол.