Сексскандал отлага грандиозния фокус на Дейвид Копърфийлд да закрие Луната

Любопитно
20:05 - 26 Май 2024
7505
Сексскандал отлага грандиозния фокус на Дейвид Копърфийлд да закрие Луната

Тази година трябваше да е една от най-запомнящите се в професионалната кариера на Дейвид Копърфийлд. Световноизвестният илюзионист трябваше да накара Луната да “изчезне”. Той направи подобен фокус със Статуята на свободата в САЩ през 1983 г., който му донесе грандиозен успех и слава. Затова и новото му амбициозно начинание бе рекламирано дълго и очаквано с нетърпение.

67-годишният майстор на илюзиите бе избрал да си партнира с една от най-големите международни организации за деца Save the children, за да популяризира каузите ѝ. Изненадващо обаче в началото на годината тя свали от сайта си рекламата за лунното събитие, а по-късно разкри, че е прекратила официално отношенията си с Копърфийлд. Какви са причините, не бе съобщено, но случилото се съвпадна с огласяването на съдебни документи от разследване срещу Джефри Епстийн.

Финансистът се самоуби през 2019 г., докато очакваше процес за трафик на хора с цел сексуална експлоатация. От публикуваните документи стана ясно, че близо 170 холивудски звезди са го познавали и са имали достъп до организираните от него оргии с участието на непълнолетни, включително Копърфийлд.

Адвокатите на фокусника обаче отрекоха клиентът им да е знаел за извършваните от Епстийн ужасяващи престъпления с уязвими момичета, както и по някакъв начин да се е възползвал от тях. Самият Копърфийлд написа в социалните мрежи единствено, че не се е отказал от лунния си проект, но прави някои промени в него, които изискват повече време.

Нови срокове за реализацията му обаче няма, тъй като се появиха и конкретни обвинения срещу илюзиониста. Вестник “Гардиан” публикува разследване, според което поне 16 жени твърдят, че е злоупотребил с тях сексуално. Половината от тях са разказали, че са били под 18 г., когато това се е случило, а някои дори на 15. Три пък смятат, че ги е упоил, за да правят секс.

Репортери на изданието са разговаряли с над 100 души, които могат да знаят нещо по въпроса. Получили са и достъп до някои съдебни документи. Така са стигнали до тези 16 жени, които обвиняват Копърфийлд в неправомерни действия. Според разказите им той се е възползвал от тях сексуално между 80-те години на миналия век и 2014-а.

Чрез адвокатите си илюзионистът отрече твърденията. По думите им той “никога не се е държал неподходящо с когото и да е, още по-малко с непълнолетни”. В писмено становище до вестника адвокатите изтъкват неговата “доброта, скромност и уважително отношение към хората”. Припомнят, че и преди е имало подобни фалшиви обвинения.

През 2018 г. бившият американски модел Бритни Луис разкри, че е била дрогирана и сексуално насилвана от Копърфийлд преди три десетилетия. Тогава тя била на 17 г. и първоначално смятала, че той просто иска да ѝ помогне, докато прохожда на модния подиум. “Гардиан” се натъква на подобен мотив и при другите жени, които сега се оплакват от сексуални посегателства. На повечето той е предлагал помощ в кариерното развитие

Общувал дори с родителите им, след което обаче нещата рязко завивали в друга посока. Обаждал им се късно вечер, изпращал им подаръци и в един момент започвал да ги опипва по-особено на сцената или пък така подреждал нещата, че да се стигне до секс. Някои се чувствали изцяло зависими от него и се съгласявали, но други смятат, че ги е упоявал, за да имат интимни контакти.

Лъжа, но красиво, е една от обичаните фрази на Копърфийлд, с която често започва запомнящите си спектакли. Още на 7 години се запалва по фокуси с карти, на които дядо му го учи. До този момент расте като срамежливо и затворено дете. Фокусите обаче го правят популярен сред връстниците. Започват да го канят на рождени дни, за да ги забавлява. Даже някои му плащат и по 5 долара за фокусите.

На 12 години прави и първото си голямо представление в родния Ню Джърси. Някъде по това време сменя и рожденото си име Дейвид Сет Коткин с творческото Дейвид Копърфийлд. Още докато е студент, получава роля в мюзикъл. Следват участия в телевизионни проекти, които го утвърждават като един от най-обаятелните и печеливши илюзионисти в света. Сред почитателите му са както американски президенти, така и най-обикновени хора с увреждания, на които той помага чрез магии да тренират някои движения.

Копърфийлд е единственият илюзионист, удостоен със звезда в Алеята на славата в Холивуд. Има 21 награди “Еми” и 11 пъти е регистриран в Книгата на рекордите “Гинес” за различни постижения, които има по време на работата си. Преди името му да започне да се свързва със сексуални злоупотреби, прави по около 500 спектакъла годишно, носещи му милиони долари, които той инвестира основно в имоти.

Обаятелният Дейвид Копърфийлд се е радвал на компанията на едни от най-красивите жени в света през живота си, но отношенията му с тях винаги са били забулени в тайна. За раждането на последната му дъщеря Скай например се разбра с 16 месеца закъснение. Нейна майка е френската дизайнерка Кло Гослен, а се твърди, че преди това чешкият модел Мария Петлицкова му е родила син и дъщеря.

Най-много шум се вдигна около връзката му с топмодела Клаудия Шифър, за която се появиха доказателства, че е рекламен трик. Двамата започват да се срещат през 1993 г., когато популярността на фокусника пада. Екипът му наема известната манекенка срещу 250 000 долара, за да играе ролята на негово гадже. Звездите се появяват заедно на публични места и той ѝ прави скъпи подаръци като бонус за добре свършена работа. През 1997 г. обаче френско издание публикува копие от договора между двамата. Копърфийлд отрича да е истински, а Клаудия Шифър предпочита да запази мълчание и връзката им приключва.