Селянин от Ръждак наби кол в гнездото на щъркел

Птицата, долетяла от 4000 км, не може да отгледа потомство, дни наред стои до разтурения си дом

Общество
17:04 - 28 Март 2019
1158
Селянин от Ръждак наби кол в гнездото на щъркел

Селянин от Ръждак наби дървен кол в гнездото на щъркел, за да попречи на птицата, долетяла от 4000 км, да отгледа потомството си. Грозната сцена се разиграва в петричкото село от близо две седмици. Щъркелът и в момента стои бездомен, защото гнездото е разбутано, а за да е по-сигурна присъдата му, в средата е сложен прътът. Гаврата възмути хиляди потребители в социалните мрежи.

Загрижен петричанин с възмущение сподели: „Старите  хора казват, че щъркелите са свещени птици, носят ни надежда, радост и ново начало. Връщат онази загубена частица щастие, скрила се дълбоко в зимните преспи. От малки ни учат да ги пазим, години наред гледаме, как с любов и много усилия отглеждат поколение след поколение. Носят грижовно храна на малките, учат ги да летят и оцеляват и отлитат. До следващата пролет.

Уви, този щъркел не намери дома. Гнездото беше разрушено преди десетина дни. Въпреки хилядите левове, отпуснати от Европейския съюз за опазване на гнездата и поставяне на метални конструкции, вместо платформа, той получи кол. Да, кол! И той седи там, наказан. Тази прекрасна птица и този „величествен” кол…. Не знам защо не е поставена платформа, последната седмица се свързахме с всички възможни институции, отговорът е един и същ: Потърсете ЧЕЗ.

Ами потърсихме, подадохме два сигнала – резултат нулев. И сега седим и чакаме, като щъркела. Разбирам, че гнездото, което е на повече от десет години, е било опасно, но не разбирам, защо не е поставена конструкция? Имахме идея да помогнем сами, но нямаме правомощията за това. Остава ни да чакаме…

Дано и тази двойка щъркели имат време да чака. Уведомен е кметът на село Ръждак, два сигнала до ЧЕЗ, Дружеството за защита на птиците в България и РИОСВ, но уви. Потърсихме за коментар кмета на селото Георги Стоянов, който увери, че е наясно с проблема. „До дни гнездото на щъркела ще бъде възстановено с монтирана метална конструкция от ЧЕЗ-Петрич“, обеща управникът пред „Вяра”.

В селото има няколко гнезда на щъркели и в повечето случаи хората на Стоянов се грижили за тях, създавайки им спокойствие, особено при размножителния период.