Семейна драма: Наш учен отвлече двете си деца от градина

Правата над хлапетата са поверени на бразилската му съпруга, която системно тормози и пребива

Общество
16:02 - 14 Август 2020
2718
Семейна драма: Наш учен отвлече двете си деца от градина

Бразилка, която работи в Българската академия на науките, от 5 години се опитва да види децата си след развод със съпруга си българин. Розанджела Свиеркоски за първи път е била с тях насаме миналата седмица за едва 15 минути.

Бившият ѝ мъж един ден взел Ана и Джон от детска градина и повече не ги върнал. Жената е била подложена на истински терор, а 5 г. по-късно вече е отчаяна, че ще получи отнякъде помощ в битката за децата си.

Розанджела се омъжила за българския си съпруг в САЩ през 2009 г. И двамата са учени. Дошла в България по проект на ЕС от университета в Тексас, започнала работа в БАН в Института по информационни и комуникационни технологии. Семейтвото пътувало често от България до САЩ и обратно.

Момичето е родено в България, а момчето - в САЩ през 2012 г. След раждането му бащата настоял да се приберат в родината му. Щом стъпил на родна земя, подал молба за развод, без да каже на Розанджела. При идването в България бразилката не знаела и думичка на български. По думите ѝ той се опитвал да внуши на всички как тя ще вземе децата, ще избяга в чужбина и повече няма да ги види.

Физическият тормоз също ескалирал. И по-рано мъжът ѝ посягал, но все мислела, че ще спре. Розанджела е била настанена за 3 месеца в центъра за защита “Анимус”. Била е там с кърмачето на 5 месеца и 2-годишната тогава дъщеричка. “Там се почувствах сигурна, няма да има повече насилие. Тогава можех да отида на хотел или да си наема апартамент, но адвокатът и посолствата на Бразилия и САЩ ме посъветваха да остана, за да съм защитена.

"Бях сама, без никого, без помощ”, разказа пред “24 часа” жената.

От 2012 за една година тя сменила 3 жилища, за да избегне скандалите и насилието. През 2015 г. останала само с работата към БАН, защото проектът на ЕС приключил. Тогава всъщност дори нямала постоянно място. Затова една учебна година работила в Англо-американското училище в Лозен като преподавател по математика. През 2016 г. спечелила конкурс в Института по океанология към БАН във Варна. Но когато започнала работа на морето, мъжът ѝ пак запял песента, че така иска да избяга с децата.

През октомври той отишъл, взел ги от детската градина и повече не ги върнал. 2 години майка им изобщо не е знаела къде са. А оттогава ги е виждала много рядко. 15-те минути миналата седсмица са първите мигове насаме с тях. Преди това редките срещи задължително били в присъствието на социален работник или на бащата.

През 2016 г. той започнал дело за родителски права в Костинброд. Преместил се уж да живее в къщата в Годеч заради адресната регистрация. “Там каквото каже той, това става”, обяснява майката. В Костинброд съдът решава да му дадат децата, но на втора и трета инстанция родителските права са отредени на Розанджела.

През декември 2017 г. тя успяла да отиде да види малките в неговата къща. Веднага обаче дошла и свекървата и станал скандал до бога. Тогава ѝ посегнал за пореден път, доста тежко. И досега има проблеми с врата.

След тази поредна драма Розанджела се върнала за година в САЩ - и за да спечели нещо, и да търси лечение на травмата, нанесена от бившия. Говорела с децата по вайбър, но те невинаги били отзивчиви - според майката са ги настройвали срещу нея. На последната среща обаче били любвеобилни, а малкият казал: “Притеснявам се за мама, защото е сама.”

Не посмяла да пробва да отиде в частното училище в София, в което учат, за да не усложни още повече абсурдната ситуация. Сега Розанджела вече има съдебно решение за защита от насилника. Но остава отчаяна, защото никой нищо не правел по казуса. Единствено от ДАЗД са издали предписания бившият съпруг да изпълнява решенията на съда, разказа още тя.

“В случая се касае за тежък родителски конфликт, в който са въвлечени две деца, а също така и множество институции. За да се разгласят сведения и данни за децата и за личната история, е необходимо съгласието и на двамата родители, писмено становище на органа, предприел мярката за закрила по отношение на децата, в случая дирекция “Социално подпомагане”, коментираха от агенцията за закрила на детето.