Сергей Лавров: САЩ дестабилизират света

Според него днес светът "продължава да е много напрегнат"

Новини
12:12 - 17 Януари 2020
1710
Сергей Лавров: САЩ дестабилизират света

Агресивните стъпки на редица западни щати, предимно САЩ, са ключов дестабилизиращ фактор на международната сцена. Това заяви министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров на пресконференция за резултатите от руската дипломация през 2019 г., предава TACC.

Според него днес светът „продължава да е много напрегнат".

„Основният дестабилизиращ фактор остава агресивната линия на редица западни страни, преди всичко на нашите американски колеги, по отношение на унищожаването на архитектурата на международната правна сигурност, замяната на международното право със собствения им измислен световен ред“, подчертава действащият ръководител на външнополитическото ведомство в Москва.

„Това включва разрушаването от страна на Вашингтон на Договора за ракети със среден и малък обсег (ДРСМО), изкуственото изостряне на напрежението в региона на Персийския залив, опитите за преразглеждане на общоприетите основи на мирното урегулиране на Близкия изток, засилената военна активност на НАТО в близост до руските граници, линията на приватизация на многостранни механизми за контрол на неразпространението на оръжия за масово унищожение“, заяви руският външен министър.

Вашингтон, като отказва на представители на няколко държави да участват в спонсорирани от ООН събития, открито злоупотребява с привилегиите на страна , в която се намира централата на международната организация, подчерта още Лавров.